Partij voor de Dieren wil debat over vogel­griep


24 november 2014

Weer is Nederland opgeschrikt door uitbraak van de vogelgriep. Provincie Gelderland voert echter op dit moment gesprekken in de Gelderse Vallei, één van de twee regio’s waar de meeste pluimveebedrijven zitten, voor uitbreidingsmogelijkheden van de veehouderij. De Partij voor de Dieren dient een agendaverzoek in om woensdag in de commissie Landelijk gebied de vogelgriepuitbraak te bespreken.

Duizenden dieren moeten het door de uitbraak van de vogelgriep bekopen met de dood. Doordat veel van de dieren voor de export bedoeld zijn, worden ze niet gevaccineerd. “Een systeem dat gezonde dieren ruimt, terwijl er een vaccin bestaat, is een ziek systeem”, aldus fractievoorzitter Luuk van der Veer.

De Partij voor de Dieren wil woensdag overleg met gedeputeerde Van Dijk of er consequenties getrokken worden uit de grote onrust die in Barneveld is ontstaan na de uitbraak van de vogelgriep. In de Gelderse Vallei achtte men de kans aanwezig dat er weer een situatie als in 2003 zou ontstaan. Kennelijk zijn er door de provincie in de jaren daarna onvoldoende maatregelen getroffen. De pluimveehouderijsector is rond Barneveld zo gegroeid, dat bij een uitbraak van een dierziekte al snel een onbeheersbare situatie ontstaat.

De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat de provincie meer uitbreidingsmogelijkheden wil toestaan, terwijl iedereen nu ziet hoe gevaarlijk de huidige situatie al is. De fractie wil betrokken worden in het proces van uitbreidingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij.


Update 26 november 2014

Gedeputeerde Van Dijk heeft zojuist in de commissievergadering gezegd dat hij gaat afwachten wat er uit de gesprekken komt die op het moment in de Gelderse Vallei met de betrokkenen gevoerd worden, en dat de provinciale fracties dat ook maar moeten doen. In januari of februari komt er een Statenbrief. Het is ons niet duidelijk geworden hoe hij denkt de gevoeligheid voor besmettelijke dierziekten aan te pakken.

Het hoeft geen betoog dat onze fractie niet blij is met deze gang van zaken.

Luister hier het debatverzoek na.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil zelfsturende vogelverschrikker

De Gelderse Partij voor de dierenfractie wil dat er zelfsturende vliegende vogelverschrikkers worden ontwikkeld. Hiermee word...

Lees verder

Geen afschot kauwen in chemische fabriek

De Partij voor de Dieren in Gelderland is tegen het afschieten van kauwen op een industrieterrein in Zaltbommel. De provincie...

Lees verder