Partij voor de Dieren wil zelf­stu­rende vogel­ver­schrikker


14 november 2014

De Gelderse Partij voor de dierenfractie wil dat er zelfsturende vliegende vogelverschrikkers worden ontwikkeld. Hiermee worden diervriendelijke verjagingsmethoden voor ganzen gestimuleerd, in plaats van alleen maar naar het geweer te grijpen.

Er zijn veel ganzen in Gelderland. Deze ganzen eten ook van landbouwgewassen waar de boeren niet blij mee zijn. Om schade door ganzen te voorkomen kiest de provincie voor een radicale oplossing. Afschot van duizenden dieren, vergassing en de nek omdraaien zijn toegestane methoden om de aantallen terug te dringen.

Onlangs werd bekend dat óók in de winter duizenden trekganzen worden afgemaakt. Dat moet diervriendelijker kunnen, vindt onze partij.


Innovatie
De afgelopen tijd komen steeds meer innovatieve ontwikkelingen in het nieuws, zoals drones die pakjes bezorgen en zelfsturende auto’s. Ook wordt er gewerkt aan diverse robotsystemen voor de landbouwsector. Het moet voor universiteiten en hogescholen dan toch ook mogelijk zijn om een zelfsturende vogelverschrikker te maken die ganzen op een vriendelijke manier naar een ander foerageergebied stuurt.

Stemming motie
Er was helaas geen meerderheid in Provinciale Staten. Alleen de fracties van GL, PvdA en PVV steunde het voorstel.

Gerelateerd nieuws

Veilige verbindingen voor otters

In het vragenuur tijdens de Statenvergadering op 11 november zal onze fractie informeren naar de inzet van provincie Gelderla...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil debat over vogelgriep

Weer is Nederland opgeschrikt door uitbraak van de vogelgriep. Provincie Gelderland voert echter op dit moment gesprekken in ...

Lees verder