Veilige verbin­dingen voor otters


11 november 2014

In het vragenuur tijdens de Statenvergadering op 11 november zal onze fractie informeren naar de inzet van provincie Gelderland voor veilige verbindingen voor otters.


Enkele dagen geleden kwam het nieuwsbericht naar buiten dat Staatsbosbeheer Drenthe met vrijwilligers op zoek is naar de jongen van een doodgereden moeder otter. Zonder hulp zijn de jonge otters ten dode opgeschreven. Het komt helaas vaak voor dat de bedreigde en zeldzame otters worden aangereden, door gebrek aan mogelijkheden om wegen op een veilige manier te passeren. Van de circa 120 otters die er in Nederland zijn, zijn er dit jaar al 31 aangereden.

Het gerechtshof in Den Haag heeft vorige week beslist dat een aantal urgente verkeersknelpunten snel aangepakt moet worden. Sterfte in het verkeer kan worden voorkomen door het aanleggen van voorzieningen, zoals looprichels onder bruggen of duikers in dijken. Zo hoeven otters de weg niet over te steken.

Volgens een recent onderzoek van Alterra bevinden zich in Gelderland ook negen knelpunten, waarvan twee bij een provinciale weg. Ze hebben de prioriteit "gemiddeld" gekregen, omdat er tot dusver nog geen slachtoffers zijn gevallen.

Tijdens het vragenuur wil onze fractie opheldering over de inzet van provincie Gelderland voor veilige verbindingen voor otters. We stellen het college de volgende vragen:

  1. Is er al een planning om de Gelderse knelpunten aan te pakken ?
  2. Zo nee, wanneer zal die planning er wel zijn ?
  3. Zijn er al voldoende financiƫle middelen gereserveerd om Gelderse knelpunten aan te pakken ?

Update na het vragenuur

Het is onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de otter. Gedeputeerde Van Dijk noemde in zijn antwoorden dat de otter valt onder het soortenbeleid. De provincie heeft met de staatssecretaris en het rijk afspraken over het soortenbeleid gemaakt in het kader van de Natuurpact. Er is afgesproken dat de provincie alleen een lichte verantwoordelijkheid draagt, en het rijk de systeemverantwoordelijkheid voor zich neemt.

Er loopt volgens de gedeputeerde nog een discussie tussen de provincie en de staatssecretaris over wie de consequenties draagt als de Nederlandse staat in gebreke wordt gesteld ten opzichte van internationale verplichtingen voor deze diersoort.

Op 27 november staat volgens Van Dijk een nader bestuurlijk overleg gepland met de staatssecretaris.

Het gaat dus weer langer duren, voordat de knelpunten voor otters worden aangepakt. Het risico is groot dat er in de tussentijd nog meer otters worden doodgereden. Er moet dringend iets gebeuren. 31 omgekomen dieren van de in totaal 120 otters is onaanvaardbaar.

Gerelateerd nieuws

Provincie geheimzinnig over nevenfuncties

De provincie is niet van plan de tijdsbesteding aan nevenactiviteiten van gedeputeerden openbaar te maken. Dat blijkt uit ant...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil zelfsturende vogelverschrikker

De Gelderse Partij voor de dierenfractie wil dat er zelfsturende vliegende vogelverschrikkers worden ontwikkeld. Hiermee word...

Lees verder