Provincie geheim­zinnig over neven­functies


29 oktober 2014

De provincie is niet van plan de tijdsbesteding aan nevenactiviteiten van gedeputeerden openbaar te maken. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dierenfractie.

Gedeputeerde Staten hebben eerder wél, zoals artikel 40b van de provinciewet dat vereist, hun neveninkomsten openbaar gemaakt door deze op het provinciehuis ter inzage te leggen. In de handreiking integriteit politieke ambtsdragers staat echter onder 2.9:

"Het is wenselijk en gebruikelijk dat bij de openbaarmaking van de nevenfuncties en de inkomsten daaruit (zie paragraaf 2.8), tevens wordt aangegeven hoeveel tijd de nevenfuncties in beslag nemen."

Onduidelijk
Hoeveel tijd de nevenfuncties van de Gelderse gedeputeerden in beslag nemen is niet bekendgemaakt. Onze fractie vroeg daarom nogmaals naar de tijdsbesteding.

In de antwoorden is aangegeven dat het college door Provinciale Staten als voltijds benoemd is en dat bezoldiging bij een volledige functie gebaseerd is op 36 uur per week, en dat het de verantwoordelijkheid van Provinciale Staten is om het college te beoordelen op realisatie van resultaten die zijn afgesproken. In de antwoorden vervolgt het college dat:

Ons college legt verantwoording af over de nevenfuncties conform de gedragscode bestuurlijke integriteit (artikel 3). Een bestuurder maakt bij de Commissaris van de Koning melding van al zijn nevenfuncties (en eventuele wijzigingen) waarbij tevens wordt aangegeven of de functie wel of niet bezoldigd is. Een bestuurder die een nevenfunctie wil vervullen anders dan uit hoofde van het ambt, bespreekt dit voornemen in het college. Deze gegevens worden openbaar gemaakt en een nieuwe nevenfunctie wordt gemeld per brief aan Provinciale Saten. Verantwoording afleggen over de bestede uren aan nevenactiviteiten maakt daar geen onderdeel van uit.

Onze fractie is het niet eens met het college dat ze het niet nodig achten de bestede uren openbaar maken. We willen dat het college de handreiking integriteit politieke ambtsdragers naleeft.

Gelukkig zijn er ook voorbeelden waar het wel goed gaat. Gemeente Winterswijk publiceert op haar website de nevenfuncties van de raadsleden met daarbij het aantal bestede uren. Provincie Gelderland kan daar een voorbeeld aan nemen.

Gerelateerd nieuws

Meer biggetjes met krulstaartjes

Tijdens de behandeling van de Omgevingsverordening heeft onze fractie een motie ingediend om het aantal dieren dat lichamelij...

Lees verder

Veilige verbindingen voor otters

In het vragenuur tijdens de Statenvergadering op 11 november zal onze fractie informeren naar de inzet van provincie Gelderla...

Lees verder