Geen afschot kauwen in chemische fabriek


29 december 2014

De Partij voor de Dieren in Gelderland is tegen het afschieten van kauwen op een industrieterrein in Zaltbommel. De provincie heeft hiervoor een ontheffing afgegeven, omdat de kauwen een gevaar zouden vormen voor de openbare veiligheid. Volgens de Partij voor de Dierenfractie is afschot zinloos, omdat vrijgekomen nestlocaties weer door andere kauwen in gebruik genomen worden.

Een chemisch bedrijf op een industrieterrein in Zaltbommel heeft de provincie toestemming gevraagd om vier jaar lang op kauwen te mogen schieten, en ook om ze te vangen met kooien en daarna te doden. De kauwen zouden een gevaar vormen voor de openbare veiligheid, omdat ze bij hun zoektocht naar nestgelegenheid kabels in de fabriek zouden beschadigen en omdat nestmateriaal in aanraking zou komen met de chemische fabriek.

De kauw is aangemerkt als een beschermde inheemse diersoort. Bovendien zijn kauwen bijzonder intelligente en sociale vogels. Een paartje blijft meestal hun hele leven bij elkaar, vaak meer dan tien jaar. Dat het in dit geval om kauwen gaat waarvan het mannetje en vrouwtje onafscheidelijk zijn, maakt het helemaal triest, als een van de twee zou worden afgeschoten.

De Partij voor de Dieren wil weten waarom de provincie toestemming heeft gegeven om kauwen vier jaar lang af te schieten. "Wanneer kauwen worden doodgemaakt, zullen nieuwe paartjes de opengevallen plaatsen van aantrekkelijke nestlocaties opvullen. Het zou praktischer zijn als de potentiële nestlocaties ontoegankelijk of veilig worden gemaakt", aldus fractievoorzitter Luuk van der Veer.

De fractie vraagt aan het college of de chemische fabriek maatregelen heeft getroffen om het gevaar voor de openbare veiligheid te voorkomen. Daarnaast vraagt de partij of zich al gevaarlijke situaties hebben voorgedaan en stelt voor om de gevaarlijke delen af te schermen met gaas. De fractie wil ook een onderbouwing dat een luchtdrukgeweer, waarmee de kauwen afgeschoten mogen worden, aan de eisen van de Flora- en faunawet voldoet.


Update
Op 5 januari hebben we naar aanleiding van een reactie van het chemisch bedrijf aanvullende vragen gesteld.


Ontheffing gewijzigd
Naar aanleiding van onze schriftelijke vragen en het bezwaar van de Faunabescherming tegen de ontheffing om kauwen af te schieten is de ontheffing aangepast. In de ontheffing is nu als voorschrift opgenomen dat de dieren gevangen, levend vervoerd en losgelaten mogen worden op een afstand tussen de 25 en 50 kilometer van de vanglocatie. Dit was eerder niet het geval.

Het gebruik van het geweer is niet geschrapt uit de ontheffing. Het bedrijf behoudt dus helaas de mogelijkheid om de kauwen te doden. Ook is het mogelijk dat door het vangen van de dieren vogelparen gescheiden worden.

Uit de antwoorden op onze vragen blijkt bovendien dat er op dit moment geen acuut gevaar is en geen directe risico’s bestaan door de aanwezigheid van de kauwen. De maatregelen zijn preventief van aard. Het college antwoord op onze vraag of ze de mogelijkheid de dieren af te schieten willen verwijderen uit de ontheffing, dat het bedrijf vrij is om al dan niet van de gevraagde en geboden mogelijkheden (waaronder gebruik van het geweer) van de ontheffing gebruik te maken.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil debat over vogelgriep

Weer is Nederland opgeschrikt door uitbraak van de vogelgriep. Provincie Gelderland voert echter op dit moment gesprekken in ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: Sterk door kritisch te zijn

Hoewel de Gelderse Partij voor de Dieren maar één zetel heeft in Provinciale Staten van Gelderland, heeft de fractie ook in 2...

Lees verder