Partij voor de Dieren wil maat­re­gelen tegen stal­branden


25 april 2013

De fractie van de Partij voor de Dieren Gelderland heeft vandaag aandacht gevraagd voor de brandveiligheid van stallen. De motie waarin Gedeputeerde Staten werd verzocht om in de nieuwe omgevingsvisie en ruimtelijke verordening rekening te houden met de brandveiligheid in stallen, werd mee ingediend door de SP, de PVV en GroenLinks, maar kreeg helaas geen meerderheid.

De afgelopen dagen hebben zich weer twee grote en afschuwelijke stalbranden voorgedaan. Meer dan vijfduizend varkens zijn omgekomen bij twee stalbranden in Oirschot en Nieuw-Roden. Gemiddeld komt in Nederland iedere maand een stalbrand voor.

Dit voorjaar heeft Staatssecretaris Dijksma de resultaten van het ‘Onderzoek naar brandveiligheid voor dieren in veestallen’ bekendgemaakt. In dit rapport worden ook de provincies geadviseerd om na te gaan hoe zij binnen het ruimtelijke ordeningsbeleid de brandveiligheid van veestallen kunnen verbeteren.

De provincie Gelderland werkt op dit moment aan een nieuwe omgevingsvisie. Volgens gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wordt daarbij wel aan brandveiligheid gedacht, door bij de uitbreiding van zeer grote stallen voorwaarden te stellen aan dierenwelzijn. Brandveiligheid is volgens de gedeputeerde een belangrijk element van dierenwelzijn, omdat “het risico dat je elke keer gebraden wordt als gevolg van stalbranden” niet bijdraagt aan het welzijn van dieren.

De Partij voor de Dieren vreest dat als brandveiligheid als onderdeel van dierenwelzijn wordt gezien, het leven van dieren in stallen er niet beter op wordt. Het gevaar is dat ondernemers grotere stallen kunnen bouwen doordat zij op papier aan dierenwelzijnsvoorwaarden voldoen, terwijl dat in praktijk alleen brandveiligheidsmaatregelen betreft. De Partij voor de Dieren wil daarom dat brandveiligheid en dierenwelzijn als twee aparte voorwaarden gelden.

In de nieuwe ruimtelijke verordening wil de provincie stallen met verdiepingen toestaan. De Partij voor de Dieren vroeg om dit te heroverwegen, omdat het 'brandveiligheid in stallen'-rapport aangeeft dat stallen met meer verdiepingen nog minder ontsnappingsmogelijkheden voor dieren hebben. De gedeputeerde en de meeste andere fracties zagen dit echter niet als een oplossing.

De gedeputeerde is er van overtuigd dat het risico op brand in moderne stallen minder is, terwijl uit het 'brandveiligheid in stallen'-rapport blijkt dat brand vaak ontstaat bij de ingewikkelde technische installaties die in moderne stallen te vinden zijn.

De meeste fractie steunden de motie van de Partij voor de Dieren niet. De VVD stelde dat brand vaak veroorzaakt wordt door knaagdieren die elektrische leidingen beschadigden. Het CDA zag geen rol voor de provincie, en vertrouwde op de aanpassing van het bouwbesluit. Voor de ChristenUnie speelde schaalgrootte geen rol en de PvdA wil de verantwoordelijkheid bij de ondernemers leggen.


Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren bezorgd over IJsvogel bij Eiland van Maurik.

De fractie van de Partij voor de Dieren in Gelderland heeft vragen gesteld over een professioneel vuurwerk op het Eiland van ...

Lees verder

Veel vragen bij wijze waarop provincie vuurwerkvergunningen verleend

Fractievoorzitter Luuk van der Veer heeft vandaag vervolgvragen ingediend over de afwegingen die de provincie maakt bij het v...

Lees verder