Partij voor de Dieren zet krachtig in op duur­zamere eetkeuzes


Fractie dient motie 'Carnivoor? Geef het door!' in

15 november 2021

De Partij voor de Dieren wil krachtiger inzetten op het verduurzamen van ons eetpatroon binnen het provinciehuis. Door het consumeren van minder vlees leveren we een grote bijdrage aan het terugdringen van broeikasgassen, reduceren we onze stikstofuitstoot, en voorkomen we dierenleed. Daarnaast heeft een plantaardig(er) voedingspatroon een lagere impact op biodiversiteit, landgebruik en milieu. Daarom diende de Partij voor de Dieren samen met GroenLinks en de SP de motie ‘Carnivoor? Geef het door!’ in tijdens de Statenvergadering op 10 november.

Het concept ‘Carnivoor? Geef het door!’ stimuleert mensen anders te eten met behoud van keuzevrijheid. Op dit moment is de norm dat vegetariërs en veganisten hun dieetwensen van te voren doorgeven op politieke bijeenkomsten waar eten geserveerd wordt of in het bedrijfsrestaurant. De Partij voor de Dieren wil deze norm omdraaien: mensen die graag vlees willen eten, geven dan van te voren hun wens om vlees te eten door. Dit betekent dat wanneer er geen dieetwensen worden doorgegeven, er automatisch een vegetarische maaltijd wordt geserveerd. ‘Carnivoor? Geef het door!’ neemt plantaardige voeding daarmee als uitgangspunt.

Verschillende gemeenten en universiteiten zijn de provincie Gelderland al voorgegaan. Zo passen de gemeenten Amsterdam, Delft, Nijmegen en Arnhem het concept sinds enige tijd toe, en maken de provincie Groningen en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ook gebruik van ‘Carnivoor? Geef het door!’.

Helaas is de motie niet aangenomen, ondanks steun van de ChristenUnie en onze mede-indieners.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren woest over uitgeputte paarden bij gesponsord WK

De Partij voor de Dieren is verbijsterd dat de provincie Gelderland als partner meewerkte bij de wereldkampioenschappen en Eu...

Lees verder

Geef waterschappen meer gekozen zetels!

De Partij voor de Dieren heeft een toezegging gekregen om in overleg te gaan met de Gelderse waterschappen om deze democratis...

Lees verder