Partijlid spreekt zich uit tegen gebruik dieren in circus


16 augustus 2007

Donderdag, 16 augustus 2007 - WINTERSWIJK - Het circus is in de stad. De artiesten hebben met hun dieren hun tent op de parkeerplaats van de Winterswijkse schouwburg De Storm opgeslagen.

Bron: De Gelderlander

Voor de één een feest, voor de ander een kwalijke zaak. Sabrina Heesen die toevallig passeert, peinst er niet over om een voorstelling te bezoeken. " Wat jammer dat dit dier zo zijn leven moet slijten", zegt ze, terwijl ze in de richting van olifant Buba wijst.
Heesen is lid van de Partij voor de Dieren en is tegen het gebruik van wilde dieren voor menselijk vermaak. In de tent vermaken zich intussen honderden kinderen van het vakantiekamp Winkiestad. Colombaro geeft deze week zes besloten voorstellingen in Winterswijk.
Als het aan de PvdA - fractie in de gemeenteraad van Winterswijk zou liggen, zouden wilde dieren geen voet op Winterswijkse bodem meer mogen zetten. Wilde dieren behoren niet voor vermaak van mensen te worden gehouden, vinden de socialisten, maar ze hebben tot nu toe te weinig steun in de Winterswijkse politiek weten te verzamelen.
Dus kreeg circus Colombaro vergunning om deze week zes besloten voorstellingen te geven. Directeur Rogier Schol (33) verdedigt zijn circus met verve. "Alles wordt vermenselijkt. Mensen projecteren hun gevoelens op dieren en daar slaan ze de plank mis. Ze slaan door. Waarom zouden we geen dieren mogen houden en er mee optreden? Je mag wel een hond houden zes hoog achter? En als Anky van Grunsven met haar paard een dressuur rijdt krijgt ze applaus. Ze kreeg zelfs een lintje," zegt Schol, die zijn circus drie jaar geleden oprichtte. Er werken ongeveer dertig mensen.
"Wij leven 24 uur per dag met deze dieren. We verzorgen ze goed, laten ze bewegen en we zorgen ook voor hun geestelijk welzijn door veel met ze te trainen. Wat op puppycursussen gebeurt, doen wij constant. Wat wij doen is toch niet te vergelijken met de stierenvechten in Spanje? Maar van de actiefste tegenstanders moeten we allemaal vegetariër worden. Daar kan ik moeilijk nog mee discussiëren", laat Schol weten. Volgens hem is er veel onwetendheid bij de tegenstanders. "Laat ze een caravan nemen en twee weken met ons meegaan. Dan weten ze waar ze over praten."
Sabrina Heesen uit Winterswijk die bij schouwburg De Storm langs het circus loopt heeft medelijden met olifant Buba. "Dat is een kuddedier en hij staat hier helemaal alleen. Een circus met dieren is niet meer van deze tijd. Ik hoop dat steeds meer mensen het circus mijden", laat ze weten. Sabrina Heesen is lid van de Partij voor de Dieren: "Ik laat graag ieder zijn vrijheid, maar dit vind ik een onnodige vorm van dierenleed. Vooral dat gesleep met die dieren. Er zijn ook circussen zonder dieren, die het toch goed doen."

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Motie: geen geld voor promotie Wild Eten

Dertig duizend euro om het eten van Wild in de Gelderse restaurants te promoten. Zo luidde het voorstel in de Provinciale ...

Lees verder

Meldpunt grootschalige veehouderijcomplexen gestart

Op steeds meer plaatsen in ons land worden megabedrijven voor varkens of kippen gepland. Op dit moment zijn er al zeker tien ...

Lees verder