Provincie houdt vast aan gebruik nacht­kijkers


11 februari 2009

FRACTIE - De Provincie Gelderland is van mening dat het gebruik van nachtkijkers bij de jacht op wilde zwijnen toegestaan is en houdt dan ook vast aan het gebruik van dit hulpmiddel. De Partij voor de Dieren vroeg GS vandaag de ontheffing voor deze jachtmethode in te trekken.

Het college gaf aan dat de verleende ontheffing voor het gebruik van de nachtkijkers niet ten onrechte was verleend, omdat het ten tijde van de beslissing over de ontheffing op 24 juni 2008 nog geen weet had over de uitspraak van het Benelux hof op 25 juni 2008. Tevens gaf zij aan dat het om een uitspraak ging over een andere diersoort (jacht met duivencarroussel) en dus volgens hun interpretatie niet van toepassing was op jacht op wilde zwijnen. Hiermee legde de provincie een advies van het Faunafonds, dat van mening was dat de nachtkijkers niet toegestaan waren, naast zich neer. Toen bekend werd dat de ontheffing mogelijk toch ten onrechte was verleend zag de provincie geen aanleiding om de ontheffing alsnog in te trekken.

De gedeputeerde gaf aan dat het gebruik van nachtkijkers noodzakelijk is om de gestelde doelstellingen te behalen (afschot van 4300 zwijnen). Met de restlichtversterkers kan ook tijdens donkere nachten worden geschoten, zodat de jagers niet afhankelijk zijn van maanverlichte nachten.

Omdat de ontheffing geen automatisme is moet er voor volgend jachtseizoen een nieuwe ontheffing worden afgegeven. Vooralsnog blijft de ontheffing voor de resterende duur van dit jachtseizoen van kracht. Zolang minister Verburg of de rechter het besluit niet vernietigd gaat de jacht met restlichtversterkers op de Veluwe door.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Interpellatieverzoek over verboden jachtmethode

RACTIE - De Partij voor de Dieren Gelderland wil duidelijkheid over het toestaan van verboden nachtkijkers bij de jacht op wi...

Lees verder

Vrees Gelders OV op slachtafval

Arnhem, 17 februari 2009 – De Partij voor de Dieren Gelderland stelt vandaag vragen aan het College over de voortdurende o...

Lees verder