Verbijs­terend: Provincie wil alsnog met paintball op wolf schieten


Wéér focus op dier­on­vrien­de­lijke maat­re­gelen, ondanks uitspraak rechter

23 juni 2023

De provincie Gelderland wil wolven op de Hoge Veluwe, die te dichtbij mensen komen en 'niet-schuw gedrag' vertonen, alsnog met paintballgeweren afschrikken. En dat terwijl de rechtbank dat eerder verbood. Het gebruiken van een 'kleurloze' verf zou wel toegestaan zijn. De Partij voor de Dieren is verbijsterd dat er nu wéér naar dieronvriendelijke oplossingen wordt gekeken.

Danielle van de Weerd, statenlid Partij voor de Dieren: "Het punt is dat de provincie de indruk wekt dat het nu allemaal in orde is, maar de eerdere ontheffing schoot niet alleen tekort op het punt van de paintball. De rechter oordeelde dat het college ook niet had aangetoond dat er sprake was van een wolf met afwijkend gedrag en dat het steeds dezelfde wolf was die meerdere malen mensen had benaderd. Deze berichtgeving zorgt alleen maar voor meer onrust in Gelderland. Bovendien kan kleurloze paintball nog steeds pijn doen. Ook dat was de vorige keer niet aangetoond: dat het niet pijnloos was."

De partij wil dat de provincie stopt met het zoeken naar manieren om de wolf te verjagen, terwijl duidelijk is dat we moeten leren samenleven met de dieren.

Van de Weerd: "De provincie zal eerst moeten aantonen dat er een wolf is die afwijkend gedrag vertoont en dat het steeds om dezelfde wolf gaat. De rechter was daar eerder duidelijk over. We moeten niet de grenzen van het recht blijven opzoeken. De provincie kan zich beter concentreren op voorlichting over conflictarm samenleven met de wolf, want de wolf heeft zich nu eenmaal permanent in Gelderland gevestigd.”

Volgens de Partij voor de Dieren zijn wolven een verrijking van de natuur in Nederland, en de Veluwe in het bijzonder, en dragen bij aan een grotere biodiversiteit. Schapenhouders en boeren zouden voldoende voorlichting en steun moeten krijgen bij maatregelen om hun dieren te beschermen. De wolf moet zijn beschermde status behouden en de Veluwe moet erkend worden als onderdeel van zijn leefgebied.

Wij houden dit in de gaten en zullen direct actie ondernemen als er daadwerkelijk een ontheffing wordt afgegeven!

Gerelateerd nieuws

Werkelijke stikstofuitstoot onduidelijk: vragen gesteld!

Provincie Gelderland wil ruimte voor intensieve veehouderij en PAS-melders, maar heeft geen beeld van de werkelijke stikstofu...

Lees verder

Behandeling coalitieakkoord: 'dit is geen akkoord voor dieren'

Dit is de volledige bijdrage van Lester van der Pluijm tijdens de behandeling van het coalitieakkoord:--- Rechtvaardigheid v...

Lees verder