Werke­lijke stik­stof­uit­stoot ondui­delijk: vragen gesteld!


20 juni 2023

Provincie Gelderland wil ruimte voor intensieve veehouderij en PAS-melders, maar heeft geen beeld van de werkelijke stikstofuitstoot. Onze fractie stelt vragen.

Zowel in het VLGG als in het nieuwe coalitieakkoord zetten GS in op uitbreiding van de intensieve veehouderij. Ook het legaliseren van PAS-melders heeft prioriteit.

Uit onderzoek van de NOS blijkt echter dat de provincies niet weten hoeveel vergunningen er zijn verleend aan veehouderijen. (1) Hierdoor is de kans groot dat een deel van die bedrijven meer stikstof uitstoot dan waar ze toestemming voor hebben. Volgens experts is het onmogelijk om de stikstofproblemen structureel op te lossen zonder een goed overzicht van alle vergunningen.

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van Gelderland, een provincie met zo'n 9000 boerenbedrijven, noemt het "onbegonnen werk" om het op korte termijn uit te zoeken.
Onderzoeker omgevingsbeleid Raoul Beunen zegt dat het “geen excuus kan zijn dat het veel werk is. Overheden hebben dit zelf in het verleden nagelaten en zouden dat nu alsnog moeten doen."

Wij stellen GS schriftelijke vragen over de Wnb-vergunningenadministratie.

In het ontwerpbesluit dat op 5 juli aan PS wordt voorgelegd tijdens de behandeling van de vetrekpunten voor het VLGG schrijft het college o.a.:

  • Het college wil geen ongewenste handel en ‘trucjes’ met Gelderse vergunningen
  • Het vraagstuk van de PAS-melders heeft hoge prioriteit
  • GS werken een voorstel uit voor mogelijkheden voor nieuwvestiging van niet-grondgebonden land- en tuinbouw

Ook het coalitieakkoord zet in op uitbreiding van de intensieve veehouderij:

  • De huidige stop op uitbreiding van het aantal geitenhouderijen is na 2024 niet vanzelfsprekend. We willen dit verstandig afbouwen met oog voor economie én gezondheid en in afstemming met de sector (sectorplan in de maak) en andere provincies
  • Er is ruimte voor intensieve veehouderij, maar we zien dat daar veel onduidelijkheid over bestaat. We willen hiervoor een visie op intensieve veehouderij.
  • In het kader van Gelderse maatregelen stikstof: we willen kijken naar wat wel kan ipv naar wat niet kan
  • Zodra nieuwe wetgeving rond stikstof ruimte biedt, willen we in Gelderland direct meebewegen. We houden geen Gelderse beperkingen in stand.
  • Extern salderen zal de komende tijd nog een noodzakelijk hulpmiddel blijven. Er is ook een ladder voor extern salderen.

1 https://nos.nl/artikel/2461801...;

Gerelateerd nieuws

Zie je hittestress bij dieren? Meld het!

Het wordt de komende dagen tropisch warm. Deze hoge temperaturen hebben ernstige gevolgen voor dieren in de veehouderij. De d...

Lees verder

Verbijsterend: Provincie wil alsnog met paintball op wolf schieten

De provincie Gelderland wil wolven op de Hoge Veluwe, die te dichtbij mensen komen en 'niet-schuw gedrag' vertonen, alsnog me...

Lees verder