Regi­stratie wild­af­schot provincie Gelderland een rommeltje


15 januari 2013

Arnhem – De Partij voor de Dieren Gelderland vindt dat de registratie van wildafschot een rommeltje is bij de provincie. Meerdere malen is om rapportages gevraagd, maar de provincie kon deze niet volledig geven. Statenlid Luuk van der Veer heeft hier opnieuw vragen over gesteld bij Gedeputeerde Staten.

De Partij voor de Dieren fractie wilde graag een totaal overzicht van de artikel 69 rapportages, om te bekijken hoeveel (verschillende) diersoorten in een bepaald jaar worden afgeschoten. De provincie hoort deze rapporten te ontvangen van de fauna- en wildbeheer eenheden. Na een lange zoektocht en gesprekken met verschillende ambtenaren is het helaas niet gelukt om een totaal overzicht te krijgen. De provincie heeft blijkbaar haar zaakjes nog steeds niet op orde.

Eerder stelde Statenlid Luuk van der Veer al vragen over de onvolledigheid van de rapporten. Het antwoord was toen:‘Er wordt momenteel gewerkt aan een voortgangsbewakingssysteem waar in de toekomst alle verslagen over het gebruik van artikel 68 ontheffingen en artikel 67 aanwijzingen worden bijgehouden’.

Helaas zijn er nog geen verbeteringen geconstateerd en de fractie weet ook niet of het voortgangsbewakingssysteem inmiddels werkt. De Partij heeft daarom opnieuw vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Gelderland. Volgens de Partij voor de Dieren moeten alle documenten en rapportages anno 2013 gewoon op te vragen zijn. Zij hoopt dan ook op korte termijn verbetering te zien en dat de voortgang met het bewakingssysteem verbeterd.

Update
De provincie Gelderland gaat meer duidelijkheid bieden over de "artikel 69" rapportages, waarin over afschot van wild gerapporteerd wordt. Dat blijkt uit antwoorden op de vragen.

De rapportages van 2012 waren niet compleet beschikbaar. De Faunabeheereenheden horen deze rapportages regelmatig in te sturen. Uit de antwoorden bleek dat de drie Faunabeheereenheden niet volledig aan hun verplichtingen voldeden, omdat zij gedurende lange tijd onderbezet waren. Door drukte en andere werkzaamheden hebben de afdelingen Vergunningverlening en Handhaving van de provincie ook onvoldoende prioriteit kunnen geven aan het laten nakomen van de rapportageverplichting. Het college constateerde ook dat de rapportages niet (zoals dat hoort) ter inzage werden gelegd. Ook werd er geen melding van gedaan. Dat moet nu verbeteren.

De Partij voor de Dieren is blij dat de provincie duidelijker gaat rapporteren over wildafschot. Hierdoor kan er beter gecontroleerd worden en wordt afschot minder snel toegestaan door de provincie.


Lees hier de vragen en de antwoorden.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil geen grote kalverhouderij in Overbetuwe.

Arnhem - De fractie van de Partij voor de Dieren Gelderland reageert ontstemd op de plannen van de gemeente Overbetuwe om ...

Lees verder

Diervriendelijke catering ook buiten provinciale gebouwen

In de kantine van de Provincie Gelderland is er veel aandacht voor biologische producten. Het is ook mogelijk om een veg...

Lees verder