Schiet de wasbeer niet af!


Partij voor de Dieren dient samen met de SP en Groen­Links agenda­verzoek in

21 april 2021

Op initiatief van de Partij voor de Dieren, en met steun van de SP en GroenLinks, wordt op 19 en 26 mei de situatie omtrent wasberen in Gelderland besproken. In het weekend van 10 en 11 april verscheen er in verschillende media artikelen over wat te doen met de twee wasberen in Gelderland: wegvangen of doodschieten? Begin april worstelde Noord-Brabant ook met deze vraag. In Vught werd een slapende wasbeer in een boom aangetroffen. Een paar dagen later dook een tweede wasbeer op in een Vughts kippenhok. Noord-Brabant heeft ervoor gekozen om de wasberen te laten opvangen door Stichting Aap en een wasberenopvang in het Brabantse Someren. Dit recente voorbeeld laat zien dat wasberen niet gedood hoeven te worden.

De wasbeer komt van oorsprong voor in Noord- en Zuid-Amerika, maar is door de mens naar Europa gebracht. Hier heeft hij zich door zijn grote aanpassingsvermogen inmiddels verspreid over vier gebieden: Duitsland, Noord-Frankrijk, Walloniƫ en Nederland. De wasbeer wordt volgens de Europese Commissie bestempeld als een invasieve exoot die de natuur hier bedreigt. Volgens Europese regelgeving dient de wasbeer daarom uitgeroeid te worden. In Gelderland voert de Faunabeheereenheid de opdracht uit van GS om de wasbeer te vangen en te doden. Experts geven echter aan dat de wasbeer nauwelijks schade aan de natuur berokkent. Daarnaast heeft de bestrijding van de wasbeer in Duitsland de afgelopen 50 jaar niets uitgehaald: de groei van wasbeerpopulatie is noch afgenomen noch vertraagd. Het streven van de Europese Unie om alle wasberen uit te roeien lijkt om deze reden niet kansrijk.

Aangezien wasberen vanuit de grensgebieden ons land binnen zullen blijven druppelen, is het doden van de twee Gelderse wasberen dweilen met de kraan open. Hoewel in Vught en in de provincie Limburg wasberen nu worden opgevangen, is het wellicht ook een optie om ze te vangen, te steriliseren en weer terug te zetten, zoals ook wel bij zwerfkatten wordt gedaan. Het liefst ziet de Partij voor de Dieren dat er helemaal niet wordt ingegrepen.

Het Agendaverzoek dat de Partij voor de Dieren indiende met de SP en GroenLinks is door de agendacommissie ingepland voor de Beeldvormende en Oordeelsvormende sessies op 19 en 26 mei.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Motie en amendement aangenomen

De Partij voor de Dieren kon op grote steun rekenen voor hun motie over het vaststellen van wijzigingen in het Gelderse Natuu...

Lees verder

Gelderse wasberen ondanks agendaverzoek toch gedood

In de Statenvergadering kreeg de Partij voor de Dieren te horen dat de twee wasberen die in Gelderland gesignaleerd waren zij...

Lees verder