Opinie: Verbijs­tering over ontheffing voor drukjacht wilde zwijnen


20 november 2007

Er heerst ontzetting binnen de fractie van de Partij voor de Dieren in Gelderland. Gedeputeerde Keereweer heeft een ontheffing verleend om de drukjacht op wilde zwijnen weer toe te staan. Natuurmonumenten, deskundigen op het gebied van Wilde dieren, de dierenbescherming en de faunabescherming spreken zich uit tegen de drukjacht. Zojuist werd bekend, dat ook een meerderheid in de Tweede Kamer tegen de ontheffing is die gedeputeerde Keereweer heeft verleend. Toch blijft de gedeputeerde voor drukjacht. En dat in de week van de democratie.

“ In onze optiek is er nooit en nu ook geen grond om drukjacht toe te staan. Onze fractie is tegen populatiebeheer. Daarnaast menen wij dat drukjacht in strijd is met de Flora en Faunawet, die alleen in zeer uitzonderlijke situaties drukjacht toestaat. Daar is geen sprake van volgens onze fractie.

Het argument van de provincie om drukjacht toe te staan is dat de stand van de zwijnen sterk is toegenomen, onder andere door de overvloedige oogst aan beukennootjes en eikels van de laatste jaren. De drukjacht zou een 'vriendelijke' methode zijn waarbij de 'beesten niet gefrustreerd' zouden worden aldus een woordvoerder van de provincie. In plaats van de gewenste 800 exemplaren lopen er nu 4600 wilde zwijnen op de Veluwe rond, waarvan ongeveer de helft is afgeschoten. De jachtmethode waarbij de wilde zwijnen met voer naar een afschietplaats worden gelokt, zou volgens de jagers niet meer werken: de zwijnen zouden zo goed doorvoed zijn dat ze geen behoefte meer hebben aan de uitgestrooide maïskorrels.
Een ander argument om de drukjacht toe te willen staan is schade. Door de overpopulatie zou op enkele plaatsen rondom de Veluwe overlast en schade aan grond van boeren, particulieren en bedrijven in de recreatie sector zijn ontstaan.

Onze fractie heeft grote vraagtekens bij de argumenten zoals die nu door de provincie en de jagers worden aangedragen. Laat staan dat er enige grond is voor het toestaan van de drukjacht.

Eerder moet getwijfeld worden aan nut en effectiviteit van de uitvoering van de huidige beheersjacht en het Faunabeheersplan. Telkens opnieuw worden streefcijfers volgens de beheerders niet (voldoende) gehaald, komen er hogere voorjaarsstanden, worden verkeerde inschattingen gemaakt over populatie -omvang, -aanwas en mastaanbod. Deze noodzakelijke gegevens zijn blijkbaar niet te berekenen en/of men doet simpelweg iets niet goed. Door een welhaast ceremonieel herhalen van deze kwestie is stelselmatig toegewerkt naar het weer toestaan van drukjacht.
Ook moet getwijfeld worden aan het natuurlijke voedselaanbod als veroorzaker van het grote aantal zwijnen. Er bestaan al langer sterke aanwijzingen dat er op grote schaal wordt bijgevoerd.
In het verlengde hiervan:
Voorts is onze fractie kritisch over het wetenschappelijk gehalte van draagkrachtmodellen bij jacht, en hun wetenschappelijke waarde, toepasbaarheid en uitvoering. Als draagkracht aangeeft dat er 800 zwijnen kunnen zijn op de Veluwe, hoe kan het dan dat er al jarenlang veel meer zijn, zonder dat deze populatie ziek of kwetsbaar blijkt te zijn?

Conclusie van de Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren:
Volgens deskundigen is drukjacht een jachtvorm met
- een relatief groot risico van niet direct dodelijke verwonding
- een laag niveau van selectie
- een hoog niveau van verstoring en
- een laag rendement.
In het licht hiervan is het toestaan van de ‘één-op-één’-drukjacht op de Veluwe voor onze fractie onacceptabel, niet onderbouwd, niet effectief en niet constructief. Vanuit maatschappelijk en dierenwelzijnsperspectief is het toestaan ervan dan ook onwenselijk.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Faunabescherming houdt wake bij beeld wildzwijn in Nunspeet

Op vrijdag 9 november is de bijeenkomst geweest in Nunspeet bij een standbeeld van een 'keiler', een ander woord voor...

Lees verder

Werkgroep Gelderland actief tegen LOG Lintelo/ Aalten

Namens de PvdD Gelderland spreekt Sabrina Heesen vanavond tijdens een commissievergadering in Dinxperlo. Op de agenda staat n...

Lees verder