Werkgroep Gelderland actief tegen LOG Lintelo/ Aalten


29 november 2007

Namens de PvdD Gelderland spreekt Sabrina Heesen vanavond tijdens een commissievergadering in Dinxperlo. Op de agenda staat namelijk het punt van het invullen van het Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG) Lintelo, gemeente Aalten. Daar zijn enkele grootschalige, intensieve veehouderijbedrijven voornemens zich te gaan vestigen. Vanwege verwacht overlast voor in -en omwonenden van dit LOG als ook dierenwelzijnsproblematiek en negatieve aspecten voor het milieu keert de PvdD Gelderland zich tegen de plannen van deze bedrijven in het LOG Lintelo.

Lees de bijdrage van Sabrina Heesen:

Voorzitter,

Namens de Partij voor de Dieren vraag ik u onze bezwaren over de vestiging van naar nu bekend drie grootschalige, intensieve veehouderij in het LOG Lintelo/Aalten, in de afwegingen mee te nemen. Ons bezwaar richt zich in hoofdlijnen op: overlast voor bewoners in –om het LOG; het dierenwelzijn en milieuaspecten.

Het verplaatsen of nieuw vestigen van grootschalige, intensieve veehouderij bedrijven keuren wij in beginsel af, daar wij menen dat intensieve veehouderij per definitie niet duurzaam is, geen recht doet aan belangen van dieren en omwonenden. Kijkend naar de toekomst is het vestigen van bedrijven in nu nog relatief ongeschonden buitengebied onwenselijk, omdat bekend is dat intensieve veehouderij negatieve effecten heeft voor ons leefmilieu: fijnstofproblematiek, ammoniakemissie en geuroverlast.

Overlast In en omwonenden van het LOG:
• Neem de vestigingsaanvraag voor een intensief varkensbedrijf met 1600 zeugen en 3200 vleesvarkens in het LOG Lintelo. Als partij hebben we een rekensom gemaakt, gebaseerd op de gegevens van het LEI (Landbouw Economisch Instituut): per 1 vrachtwagen met 250 dieren af te voeren slachtvarkens zijn 6 vrachtwagens nodig geweest voor voeraanvoer en mestafvoer. Een bedrijf met 3200 vleesvarkens draait drie rondes per jaar = 9600 vleesvarkens per jaar. Dat betekent 38 transportbewegingen per jaar voor de rit naar de slacht, maar om de dieren van voer te voorzien en de mest af te voeren moet dit aantal met 6 vermenigvuldigd: 228 vrachtwagens! Heen en terug naar het bedrijf is: 456 ritten door het buitengebied van Lintelo! Voor dit bedrijf gelden dan ook nog de transportbewegingen voor de 1600 zeugen: voer en mest: gemiddeld vervoer een vrachtwagen per week voor voer, mest en ook afvoer van zeugen naar de slacht. Deze vele transportbewegingen zijn een directe aantasting van het woon en leefgenot van de in en omwonenden van het LOG; een te hoge belasting voor de bestaande infrastructuur en er is een negatief effect te verwachten voor het milieu door de uitstoot van de brandstoffen en fijnstof van de vrachtwagens.
• Waardevermindering bestaand onroerend goed inwonenden van het LOG. In het LOG Ell in Limburg is er nu als sprake van waardevermindering van huizen door de komst van intensieve veebedrijven.
• Stankoverlast: het kan niet uitblijven dat bedrijven met een dergelijke schaalgrootte op het gebied van stank overlast gaan veroorzaken. Direct omwonenden zijn hiervan de dupe.
• Wij vragen dan ook met klem niet te tornen aan de Geurnorm.
• Wij vragen dan ook met klem om artikel 19 van de wet op de ruimtelijke ordening niet toe te passen om bestemmingsplannen sneller gewijzigd te kunnen krijgen ivm waardevermindering van bestaand onroerend goed.

Belasting milieu:
• emissie (=uitstoot van ammoniak) Het moge duidelijk zijn dat een bedrijf met dergelijke omvang verantwoordelijk is voor een navenante emissie van ammoniak naar het milieu. Dit is ongewenst.

Natuurlandschappelijke waarde:
• grootschalige, intensieve veehouderij hoort niet thuis in het LOG Lintelo. Na bovenstaande punten, en dit zijn slechts de hoofdlijnen, kan het niet anders dan dat het LOG verwordt tot een Agro industrie terrein. Dit komt het buitengebied met haar landschappelijke waarde niet ten goede, maar zal enorm verslechteren.

Dierenwelzijn
• Als ondernemer en als (lokale) overheid is een doorkijk naar de toekomst gepast, zeker omdat de investeringen uitgesmeerd zijn over 20 jaar. De toekomst begint vandaag. De intensieve veehouderij is een maatschappelijk ongewenste vorm van industrie met levende wezens. De EU Raad heeft besloten dat dierhouderijsystemen van de toekomst op zijn minst wat dierenwelzijn betreft aan de zogeheten Vijf Vrijheden moet voldoen. Echter, de huidige ondernemers, ook die van het LOG in Lintelo, voldoen in de verste verte niet aan een houderijsysteem met de Vijf Vrijheden. Het is vanuit dit oogpunt onvoorstelbaar dat een dergelijk bedrijf de ruimte zou krijgen in het LOG.

Samenvattend:
De PvdD Gelderland raadt vestiging van grootschalige intensieve veehouderij ten zeerste af om bovenstaande redenen. We vragen de gemeente dan ook alle instrumenten in te zetten om Lintelo leefbaar te houden voor mens, dier en milieu.
Een inrichtingsvisie zou dan ook moeten bestaan uit de volgende verplichtingen: beperkte omvang van kavelgrootte; een maximale nokhoogte van 5 meter; gehandhaafde geurnorm; geen inzet van artikel 19 om bestemmingsplan versneld te kunnen wijzigen; verplichten van gecombineerde luchtwassers en de investering in een welzijnsvriendelijke stal waarin minimaal de Vijf Vrijheden gewaarborgd zijn.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Verbijstering over ontheffing voor drukjacht wilde zwijnen

Er heerst ontzetting binnen de fractie van de Partij voor de Dieren in Gelderland. Gedeputeerde Keereweer heeft een ontheffin...

Lees verder

Opinie: Waarom de bio industrie onethisch is

Een opinie van Diana Saaman, fractievolger PvdD in Gelderland tijdens symposium over de Toekomst van de veehouderij in Nederl...

Lees verder