Verzoek tot jacht­sluiting wegens kou


6 januari 2010

FRACTIE - De Partij voor de Dieren heeft op dinsdag 5 januari gevraagd om een jachtsluiting in Gelderland, in verband met de barre weersomstandigheden. Hoewel het verkeer en het openbaar vervoer in grote delen van Nederland ontregeld raken door de gevolgen van de kou, heeft de provincie Gelderland nog steeds geen jachtsluiting afgekondigd.

Dieren kunnen door sneeuw en ijs, moeilijk of niet aan voedsel komen. Ook veel beschermde en met uitsterven bedreigde diersoorten worden door de jacht verstoord. "Regelmatige verstoring betekent onnodig energieverlies en kan bij strenge winterse omstandigheden al gauw funest worden," zo stelt de provincie in het draaiboek Sluiting jacht bij bijzondere weersomstandigheden. Ook de Faunabescherming en de Jagersvereniging KNJV pleiten voor een jachtstop. In Noord-Brabant, Limburg en Groningen is vandaag een jachtsluiting ingesteld, Drenthe en Utrecht deden dat dinsdag al.

Daarnaast zijn er vragen gesteld over de procedure: In de winter van 2008-2009 werd in Gelderland de jacht niet gesloten, terwijl de weersomstandigheden in Gelderland nog slechter waren dan in omringende provincies - waar de jacht wél gesloten werd. De Partij voor de Dieren hoopt dat het college deze keer adequaat, snel en met gevoel voor dierenwelzijn op de slechte weersomstandigheden zal reageren, en niet wacht met het nemen van een beslissing tot de reguliere collegevergadering op dinsdag 12 januari. In de meeste andere provincies is dit besluit gemandateerd aan een ambtenaar of gedeputeerde, zodat er snel ingespeeld kan worden op de actuele weersomstandigheden.

(Bijgewerkt op 8 januari)

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

"Meat Free Monday" Apeldoorn daverend succes

WERKGROEP - Maandagavond 28 december organiseerde de Partij voor de Dieren in samenwerking met Apeldoorns restaurant Bel Paes...

Lees verder

Gelderland sluit jacht en belooft sneller handelen

FRACTIE - Ook de provincie Gelderland sluit eindelijk de jacht vanwege de winter. Dat besloot Gedeputeerde Staten (GS) in haa...

Lees verder