Gelderland sluit jacht en belooft sneller handelen


13 januari 2010

FRACTIE - Ook de provincie Gelderland sluit eindelijk de jacht vanwege de winter. Dat besloot Gedeputeerde Staten (GS) in haar vergadering dinsdag. De jachtsluiting geldt voor wilde eenden, houtduiven, fazantenhanen, konijnen, grauwe ganzen, kolganzen, knobbelzwanen en meerkoeten. De Partij voor de Dieren drong al een week geleden hierop aan.

De Partij voor de Dieren zette toen ook de mandatering van dit besluit op de agenda. Op dit moment kan slechts één keer per week besloten worden tot de jachtsluiting, namelijk tijdens de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS). De tussenliggende dagen kunnen voor veel dieren al funest zijn. Gedeputeerde Keereweer was het met de Partij voor de Dieren eens dat deze trage besluitvorming nergens voor nodig is, en zei toe de procedure aan te passen. In de toekomst kan dit buiten de GS-vergadering om, en dus elke dag. Gelderland schaart zich dan bij de negen andere provincies die al eerder de jacht sloten omdat daar het mandaat ligt bij bijvoorbeeld één gedeputeerde. Drenthe was zelfs een hele week eerder. Gelderland kondigde de sluiting vrijdag al aan, maar moest vier dagen wachten tot de GS-vergadering.

Een bescheiden resultaat, maar elke dag waarop er niet gejaagd wordt, is er één. Uiteindelijk moeten we natuurlijk toe naar een definitieve jachtsluiting, voor alle soorten. Op zwijnen en reeën wordt nog steeds gejaagd. Geweerschoten verstoren niet alleen de zwijnen- en reeënpopulatie, iedere verstoring heeft effect op vogels. Het kost dan energie om op te vliegen, en zelfs constant alert zijn kost tijd en daarmee energie omdat er dan niet kan worden gegeten of gerust. Opgejaagde zwijnen wroeten ook minder in de bosgrond, waardoor vogels weer minder goed bij hun voedsel kunnen. De jachtsluiting komt dus niet alleen rijkelijk laat, het is ook nog eens half werk.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Verzoek tot jachtsluiting wegens kou

FRACTIE - De Partij voor de Dieren heeft op dinsdag 5 januari gevraagd om een jachtsluiting in Gelderland, in verband met de ...

Lees verder

Fractievoorzitter stelt ook in Gelderland meeste vragen

FRACTIE - Niet alleen in de Tweede Kamer stelde de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in 2009 de meeste schriftel...

Lees verder