Vragen over het afschieten van wilde zwijnen in Epe


13 juli 2011

De Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Gelderland over het afschieten van wilde zwijnen in de bebouwde kom van Epe, met gebruik van hagel : link

De fractie vindt het buitengewoon kwalijk dat er nog steeds geen wildraster is geplaatst om de overlast van wilde zwijnen tegen te gaan, en dat in plaats daarvan dieren nu met hagel afgeschoten worden.

Al in de middeleeuwen werd via bijvoorbeeld een wildgraaf voorkomen dat dieren de dorpen in trokken maar in Epe lijkt dat nog steeds niet bekend te zijn.

Volgens de wet mag afschot pas als alle alternatieven zijn uitgeput, wat hier duidelijk niet het geval is. Uit onderzoek van de provincie is gebleken dat op diverse plaatsen op de Veluwe wildrasters ontbreken.

We pleiten er voor dat zo snel mogelijk een wildraster geplaatst wordt en dat dieren in de bebouwde kom gevangen en weer in hun normale leefgebied gebracht worden.

En dat per direct diervriendelijke huiseigenaren in Epe die ook vinden dat er al lang een wildraster had moeten zijn het recht krijgen om te weigeren dat op hun terrein wild wordt afgeschoten en bloed vergoten wordt. Bijvoorbeeld door dat met een brief aan de gemeente of met een bord in de tuin duidelijk te maken.

Gerelateerd nieuws

Vijfde partij in scholierenverkiezingen Gelderland

De Partij voor de Dieren krijgt ruim 7% van de stemmen in de scholierenverkiezingen in Gelderland. Omgerekend in zetels zou...

Lees verder

Biodiversiteit rondom veehouderijen nog verder in gedrang

Het dreigt te gemakkelijk te worden voor veehouderijen om het milieu te mogen vervuilen ten kost van waardevolle natuur. V...

Lees verder