Vragen over wilde dieren in Wijchen


18 maart 2010

16 maart 2010 - Komend weekend geeft het Staatscircus van Moskou enkele voorstellingen in Wijchen. Volgens het programma worden er daar ook wilde dieren bij gebruikt, zoals een Afrikaanse olifant en een groep Bengaalse tijgers. Studies tonen echter aan dat het welzijn van wilde dieren in circussen ernstig wordt aangetast. De Partij voor de Dieren heeft door middel van een brief aan het college van B&W vragen gesteld over de komst van dit circus.


Wilde dieren in het circus lijden vooral door de onmogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen, en door verveling, gebrek aan beweging, ruimtegebrek en door het frequente, langdurige transport. Dit blijkt onder meer uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van LNV is uitgevoerd. Het onderzoeksrapport "Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland" is in 2009 gepresenteerd en uitgevoerd door de universiteit van Wageningen. Volgens het rapport hebben olifanten het meeste te lijden van alle circusdieren. Dit uit zich bijvoorbeeld door het steeds maar heen en weer blijven zwaaien van kop en slurf, een symptoom van chronische en ernstige stress.


Als reactie op de veranderende inzichten worden in steeds meer landen over de hele wereld verboden ingesteld op het gebruik van wilde dieren in circussen. Soms geldt dat verbod op nationaal niveau zoals in Oostenrijk, soms op regionaal of lokaal niveau en soms voor specifieke diersoorten. Verder tonen verschillende circussen aan dat wilde dieren helemaal niet noodzakelijk zijn om succesvol te zijn.

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Warme Truiendag in Arnhem

WERKGROEP - Trek een warme trui aan en zet de verwarming lager, dat is waar het om gaat op de Nationale Warme Truiendag. Di...

Lees verder

Vergunningverlening Gelderse bio-industrie aan de kaak gesteld

De Partij voor de Dieren in Buren bood op woensdag 19 mei in de Gelderse commissievergadering RWM een petitie aan tegen uit...

Lees verder