Zoektocht naar vogel­ver­schrik­ker­robot


24 juli 2013

De provincie Gelderland heeft weer diverse vergunningen afgegeven voor het afschieten van vogels die schade veroorzaken aan gewassen. De Partij voor de Dieren Statenfractie pleit voor meer innovatie en vindt dat de provincie, met alle kennis die er in Gelderland aanwezig is, gebruik moet laten maken van diervriendelijke manieren om gewassen te beschermen.

Onlangs heeft de provincie diverse ontheffingen verleend voor het schieten van vogels. Onder andere voor het schieten van spreeuwen bij een perceel griendhout, voor het schieten van holenduiven bij een perceel soja, voor het schieten van spreeuwen en gaaien in de kersenteelt en voor het schieten van overzomerende ganzen en nijlganzen. Met de technische mogelijkheden die er nu voorhanden zijn, is het echter achterhaald om gewassen nog te beschermen met geweren. De Partij voor de Dierenfractie heeft Gedeputeerde Staten daarom gevraagd wat de provincie tot dusver heeft gedaan aan innovatie, aan de ontwikkelingen van diervriendelijke alternatieven voor het afschieten van vogels.

We kennen al de automatische grasmaaier die zelf zijn weg zoekt over het grasveld, en de onbemande vliegtuigjes die voor diverse zaken worden ingezet. Het moet nog maar een kleine stap zijn naar een vriendelijke vogelverschrikkerrobot die duiven bij de ontkiemende sojaplantjes weghoudt. Zo wordt er in het Nederlands-Duitse samenwerkingsproject ‘AgroBot’ al enige tijd gewerkt aan een automatische vogelverschrikker tegen ganzenoverlast. De fractie wil weten hoe het met het project staat, en of boeren zich al kunnen melden voor een praktijktest. Wellicht kan het project versneld worden als er vanuit meer hogescholen en universiteiten meegedacht wordt. Een wereldkampioenschap robotvoetbal zoals dat laatst georganiseerd werd in Eindhoven is aardig, maar wellicht zou er in de agrarische gebieden beter eens een wedstrijd robotvogelverschrikken kunnen worden gehouden, om al het afschot te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Giftige bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden

Natuurliefhebbers hebben bij de Partij voor de Dieren melding gedaan van twee gevallen van bollenteelt in Natura 2000-gebied ...

Lees verder

Zonnepanelen in de provincie

Onlangs is in opdracht van de provincie de Gelderse zonatlas gelanceerd, een kaart waarmee alle inwoners van Gelderland kunne...

Lees verder