Schrif­te­lijke vragen over maat­re­gelen Coro­na­virus


Indiendatum: mrt. 2020

In Nederland zijn nu bijna 300 besmettingen met het coronavirus bekend. Wereldwijd staat Nederland op de 13e plaats. Ook in Gelderland neemt het aantal besmettingen toe. Begin vorige week werd in diverse media al opgeroepen om handen schudden en zoenen achterwege te laten :

https://www.ad.nl/dordrecht/oo...

https://www.telegraaf.nl/finan...

https://www.hartvannederland.n...

https://www.volkskrant.nl/nieu...

https://www.tubantia.nl/regio/...

https://www.ad.nl/rotterdam/ro...

https://www.rtvoost.nl/nieuws/...

https://www.ad.nl/buitenland/s...

https://www.blikopnieuws.nl/ni...

"Wij van de redactie van BlikopNieuws.nl roepen Nederlanders op vanaf maandag het handen schudden te stoppen nu het coronavirus wereldwijd al honderden nieuwe slachtoffers heeft gemaakt. Het is een van de kleine preventieve handelingen waarmee je verdere verspreiding kunt voorkomen."

Handen schudden is een oud begroetingsritueel, dat in tijden van een epidemie er echter voor kan zorgen dat een virus zich sneller verspreidt. Handen schudden achterwege laten is een eenvoudige maatregel, die mensen vrijwillig kunnen nemen en die niets kost. Vandaar dat onze fractie vorige week voorstelde het uitgebreide handen schudden bij de Statendag achterwege te laten, om zo een voorbeeld te geven en mensen duidelijk te maken dat voorzichtigheid geboden is, en om voorbereid te zijn op een ernstigere situatie. De provincie nam het voorstel niet over, omdat het niet bij de maatregelen stond die het RIVMadviseerde. Een oud-inspecteur van de gezondheidszorg sprak zich inmiddels uit over de slechte voorlichting van de overheid rond het virus.

Woensdag 11 maart is er in het provinciehuis weer een evenement, namelijk over “Stikstof en Woningbouw”. Mensen uit heel Gelderland zijn uitgenodigd : “We nodigen gemeentelijke en provinciale medewerkers (woningbouw en vergunningverlening), ontwikkelaars, bouwers, beleggers en corporaties uit om deze bijeenkomst bij te wonen.”

Vraag 1. Wat worden er inmiddels voor maatregelen in het provinciehuis genomen, voor ambtenaren en bezoekers?

Zal de provincie bij het evenement woensdag meer maatregelen nemen dan vorige week, en bijvoorbeeld voorstellen het handen schudden achterwege te laten?

Indiendatum: mrt. 2020
Antwoorddatum: 17 mrt. 2020

Vraag 1. Wat worden er inmiddels voor maatregelen in het provinciehuis genomen, voor ambtenaren en bezoekers?

Zal de provincie bij het evenement woensdag meer maatregelen nemen dan vorige week, en bijvoorbeeld voorstellen het handen schudden achterwege te laten?

Antwoord: Ja, voorts verwijzen wij u naar de mededelingenbrief van 13 maart.

[NB deze brief is hier gepubliceerd]

De documenten met vragen en antwoorden zijn ook gepubliceerd op de website van de Provincie Gelderland.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer