Vragen over aangeschoten wild
Indiendatum: aug. 2009
» deze vragen op de website van de provincie
Vorig jaar stelde onze fractie vragen naar aanleiding van een artikel over de opening van het jachtseizoen. In het artikel werd beschreven dat een wild zwijn werd aangeschoten, dat een “hoopje darmen” achterbleef, en dat het dier door een dicht dennenbos vlucht om later te sterven. In antwoord op onze vragen gaven Gedeputeerde Staten aan:
- dat in Gelderland niet duidelijk is hoe vaak situaties als hierboven voorkomen, omdat dit niet geregistreerd wordt;
- dat niet duidelijk is hoe vaak het voorkomt dat een dier niet onmiddellijk na het schot buiten bewustzijn is;
- dat niet bijgehouden wordt met welke verwondingen (afgeschoten ledematen etc.) aangeschoten dieren later worden teruggevonden;
- dat het aantal aangeschoten dieren per jager niet wordt bijgehouden omdat de ontheffing en het Faunabeheerplan niet vereisen dat het wordt bijgehouden;
- dat het beleid bij een hoog aantal aangeschoten dieren niet bijgesteld zal worden, omdat dit niet geregistreerd wordt.
In Limburg heeft men het formulier als in de bijlage, waarmee bij aangeschoten wild kan worden aangegeven onder welke omstandigheden dat gebeurd is. (Niet alle gebruikte uitdrukkingen op het formulier zijn even begrijpelijk.)
Volgens de Flora- en Faunawet mogen geen middelen gebruikt worden die onnodig lijden van dieren veroorzaken, bovendien worden bij Algemene Maatregel van Bestuur regels gesteld betreffende de vaardigheden waarover bij het gebruik van de middelen beschikt moet worden. Binnenkort zullen GS een besluit nemen over de nieuwe faunabeheerplannen.
Vragen
- Zijn Gedeputeerde Staten van mening dat er alles aan moet worden gedaan om situaties als in de inleiding beschreven te voorkomen ?
- Zijn Gedeputeerde Staten bereid in de nieuwe faunabeheerplannen van Gelderland te laten opnemen dat een registratie plaatsvindt van het aantal dieren dat wordt aangeschoten, dat verwond in het terrein verdwijnt, en dat (volgens artikel 69) jaarlijks hierover in detail aan GS gerapporteerd wordt ? Zo nee, waarom niet ?
Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vragen over de gegevens in faunabeheerplannen
Lees verderVragen over de duurzaamheid van rioolwaterzuiveringsinstallaties
Lees verder