Vragen over de gegevens in fauna­be­heer­plannen


Indiendatum: aug. 2009

» deze vragen op de website van de provincie

Uit het antwoord dat onze fractie ontving in antwoord op onze vragen in de commissievergadering LGW op 17 juni, kregen wij de indruk dat met o.a. het Faunafonds, ook de verschillende fracties de concept Faunabeheerplannen zouden kunnen ontvangen, zodat een bespreking van de plannen in de commissievergadering LGW op 16 september (om Gedeputeerde Staten nog van advies te dienen) voorafgaand aan het besluit van GS mogelijk zou zijn. Tijdens de Statenvergadering van 8 juli bleek echter dat het college niet van plan was de conceptplannen ter beschikking te stellen.

Omdat Gedeputeerde Staten de nieuwe plannen mogelijk voor 1 oktober, als bestaande ontheffingen aflopen, zullen willen vaststellen, vragen wij ons af hoe groot de kans is dat er tijdens het zomerreces nog iets in de plannen gewijzigd gaat worden. Omdat wij nog niet de beschikking hebben over de nieuwe Faunabeheerplannen, voor de zekerheid deze schriftelijke vragen.

Vragen

  1. In de huidige Faunabeheerplannen staan weinig figuren en kaarten met gegevens. Dit maakte de plannen moeilijk te lezen. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Bevatten de nieuwe plannen meer en gedetailleerde kaarten die de grootte van populaties, voedselaanbod, rasters, indelingen van de leefgebieden, mogelijke schadesituaties, etc. ruimtelijk weergeven ?
  2. In het huidige Faunabeheerplan Veluwe van 2004, staat op blz. 29 dat met name voor soorten die onder de Jachtwet het gehele jaar bejaagbaar waren, of soorten die (een deel van het jaar) onbeschermd waren, gegevens ontbreken. Zijn de gegevens inmiddels beschikbaar, en zo ja, hoe zijn nu de beschikbare gegevens, en waar zijn ze te vinden ?
  3. Op blz. 30 staat dat beschikbare afschotgegevens geen inzicht geven in het aantal dieren dat geschoten is in een eventuele bejaagbare of onbeschermde periode, en het aantal dieren dat geschoten is op basis van een vergunning. Gegevens over de omvang en uitvoering van de beheermaatregelen ontbreken of zijn onvolledig. Zijn de gegevens inmiddels beschikbaar, en zo ja, hoe zijn nu de beschikbare gegevens, en waar zijn ze te vinden ?
  4. Op blz. 31 staat dat alleen geregistreerd is welke preventieve maatregelen niet werken, en niet welke wel werken. Is de registratie inmiddels verbeterd, en zo ja, hoe zijn dan nu de beschikbare gegevens, en waar zijn ze te vinden ?
  5. Op blz. 31 is een paragraaf “Lacunes in kennis en monitoring”. De lacunes en aanbevelingen voor monitoring komen in de rest van het document (per diersoort) terug. Zijn de beschreven lacunes inmiddels ingevuld, en zo ja, waar zijn de gegevens te vinden ?
  6. Volgens het “Besluit Faunabeheer” artikel 10 onderdeel c moet het Faunabeheerplan kwantitatieve gegevens bevatten over de populatie van de diersoorten ten aanzien waarvan duurzaam beheer noodzakelijk wordt geacht, met inbegrip van gegevens over de aanwezigheid van de populaties in het betrokken gebied gedurende het jaar. Graag ontvangen wij in antwoord op onze vragen de laatste telgegevens voor edelherten, reeën, damherten en wilde zwijnen (zo gedetailleerd mogelijk), en een kaart waar de telgegevens per telplaats zijn ingetekend.
  7. Volgens het “Besluit beheer en schadebestrijding” mogen edelherten, reeën, damherten en wilde zwijnen alleen worden gedood op terreinen die minstens 5000 ha groot zijn. Graag ontvangen wij in antwoord op onze vragen een tabel bij de kaart met leefgebieden, met daarin de percelen die deel van het leefgebied uitmaken, om te kunnen beoordelen of de gebieden groot genoeg zijn.
  8. Volgens het “Besluit Faunabeheer” moeten de binnen het werkgebied van het samenwerkingsverband gelegen gronden waarop de in de faunabeheereenheid samenwerkende jachthouders gerechtigd zijn tot de jacht tenminste 75 % van het totale oppervlak van het werkgebeid van het samenwerkingsgebied vormen en zo veel mogelijk aaneengesloten zijn. Graag zien we in antwoord op deze vragen een tabel waaruit dit blijkt.
  9. Volgens het “Besluit Faunabeheer”, artikel 10 onderdeel i moet het plan, voor zover het beheer betrekking heeft op edelherten, damherten, reeën of wilde zwijnen, een beschrijving bevatten van het voedselaanbod, de relatie tussen het voedselaanbod en de grootte van de populatie alsmede de mogelijkheden van uitwisseling met aangrenzende terreinen. Graag ontvangen wij een meer gedetailleerde analyse van het voedselaanbod, in tabelvorm waarin aangegeven is wat het voedselaanbod is, per perceel, en een analyse van de voedingswaarde, en in kaart ingetekend.
  10. Graag ontvangen wij een kaart met daarin ingetekend de mogelijkheden van uitwisseling tussen de leefgebieden, met enig detail, en gegevens over de daadwerkelijke uitwisseling.
  11. Hoe is de status van het ontsnipperingsbeleid ?
  12. Op de kaart met wildrasters die ons door de provincie is verstrekt staan niet alle wildrasters. Voor het beoordelen van de leefgebieden is een kaart gewenst met daarop alle rasters, ook die van de diverse terreineigenaren, die midden door de leefgebieden lopen. Graag ontvangen wij een tabel met alle aanwezige rasters in de leefgebieden, met daarbij een kaart waarop de rasters zijn ingetekend.
  13. Wie is voor het onderhoud van de diverse rasters op de Veluwe verantwoordelijk en hoe wordt het uitgevoerd ? (Graag aangeven in de tabel van vraag 12.)
  14. De provincie heeft het onderhoud van de diverse rasters uitbesteed. Geld dit ook voor de andere partijen die voor rasters verantwoordelijk zijn ?
  15. Zijn er regels met betrekking tot het aantal keren dat rasters (of andere maatregelen die dienen ter voorkoming van ongevallen of schade door wild) gecontroleerd dienen te worden ?
  16. Volgens het “Besluit Faunabeheer” artikel 10 onderdeel j moet het Faunabeheerplan een beschrijving bevatten van de plaatsen waar afschot plaatsvindt. Dit is van evident belang voor het Faunabeheerplan. Door deskundigen is al aangegeven dat afschot aan de randen minder slecht is dan afschot middenin de leefgebieden. Graag zien wij in antwoord op onze vragen een kaart waarop de afschotplaatsen zijn ingetekend. Graag ontvangen wij een tabel met de afschotgegevens per plaats van het laatste jaar, met daarbij een kaart waarop de gegevens zijn ingetekend.
  17. Onduidelijk is hoe de ruimtelijke verdeling van het afschot per leefgebied plaatsvindt. De kans is aanwezig dat dit niet alleen gebeurd op basis van ecologische motieven. Hoe wordt gegarandeerd dat andere motieven geen rol spelen ?
  18. Zijn in de leefgebieden ook “rustgebieden voor het wild” aanwezig, die niet toegankelijk zijn, en waar niet gejaagd wordt ? Graag ontvangen wij een tabel met alle rustgebieden, en de grootte ervan, met daarbij een kaart waarop de gebieden zijn ingetekend.
  19. In het huidige Faunabeheerplan Veluwe staat op blz. 144 aangegeven wat het effect van mensen op het gedrag van grofwild is. De relatie met de padendichtheid in natuurterreinen wordt gegeven. Graag ontvangen wij een kaart waarop aangegeven is wat de padendichtheid is, en de aanwezigheid van toeristen en recreanten, in de verschillende leefgebieden.
  20. Jaarlijks worden de globale telgegevens gerapporteerd, en het afschot. Wordt de consistentie tussen de gegevens gecontroleerd ? Door een controle kan een indruk van juistheid van de telling worden verkregen. Graag ontvangen wij een tabel met alle telgegevens per telplaats, en een tabel met alle afschotgegevens per afschietplaats, over de laatste jaren, en indien beschikbaar een rapport met een consistentiecontrole van de gegevens.

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: aug. 2009
Antwoorddatum: 21 sep. 2009

» de antwoorden op de website van de provincie

Interessant voor jou

Vragen over de biogascentrale in Aalten

Lees verder

Vragen over aangeschoten wild

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer