Vragen over de biogas­cen­trale in Aalten


Indiendatum: aug. 2009

» deze vragen op de website van de provincie

Dinsdag 11 augustus stond in dagblad Trouw het bericht dat in een natuurgebied bij Aalten geen biogascentrale ter grootte van 4 a 5 flats en een sporthal gebouwd gaat worden. Burgemeester en wethouders zijn van mening veranderd toen zij zich realiseerden hoe groot de centrale zou worden, stond in het artikel te lezen. Mogelijk zijn er nog meer belangrijke gegevens niet bekend.

De duurzaamheid van een biogascentrale is sterk afhankelijk van het materiaal dat er in verwerkt wordt, en bij deze centrale zou het met name gaan om maïs, en mest uit de intensieve veehouderij. In zo’n geval komt de energie voornamelijk uit de maïs, en wordt de mest verwerkt om de grote methaanuitstoot van de intensieve veehouderijsector te verminderen. (Methaan is een sterk broeikasgas.).

In het artikel is sprake van een mogelijke bijdrage en een “aanbod” van de provincie. Volgens onze fractie is het aantoonbaar beter voor milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn wanneer de intensieve veehouderijsector zelf de kosten van beperking van de methaanuitstoot op zich neemt, en zou de subsidie, opgebracht door de inwoners van Gelderland, beter voor andere projecten gebruikt kunnen worden.

Volgens het rapport “heldergroene biomassa” is energie uit co-vergisting van mest en maïs niet duurzaam. Onze fractie verwacht ook dat als geen extra eisen gesteld worden aan biogas als mest, ontwikkelingen als deze er aan zullen bijdragen dat bijvoorbeeld koeien minder en minder in de wei komen.

Vragen

  1. In het artikel stond dat volgens een woordvoerster van Provinciale Staten de Provincie Gelderland hoopt het plan met een deel van de Nuon-opbrengsten toch mogelijk te kunnen maken. Het verraste onze fractie dat er sprake was van een woordvoerster van PS. Is hier een woordvoerster van Gedeputeerde Staten bedoeld ?
  2. Willen GS dit grote project via één van de bestaande subsidieregelingen laten lopen zonder dat vooraf debat in een commissie- of Statenvergadering mogelijk is ? Zo ja, welke subsidieregeling ?
  3. Hoe ziet de grondstoffenkringloop voor deze biogascentrale eruit ? Is er sprake van grootschalige import van (genetische gemodificeerd) veevoer over zee ?
  4. In Aalten was eerder al sprake van plannen een megastal voor 1200 koeien van 6 ha. Is de mest afkomstig van dieren die (een groot deel van het jaar) gegarandeerd buiten kunnen lopen ?
  5. Wat is de energieopbrengst van een ha maïs per jaar ?
  6. Wat is de energieopbrengst van een ha zonnepanelen per jaar ?
  7. Als GS al zouden willen bijdragen aan dit soort projecten, waarom dan niet via bijvoorbeeld een aandelenconstructie ?
  8. Wat denken GS van de stelling dat het aantoonbaar beter voor milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn is, wanneer de intensieve veehouderijsector zelf de kosten van beperking van de methaanuitstoot op zich neemt ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: aug. 2009
Antwoorddatum: 13 sep. 2009

» deze antwoorden op de website van de provincie

Vraag 1: In het artikel stond dat volgens een woordvoerster van Provinciale Staten de Provincie Gelderland hoopt het plan met een deel van de Nuon-opbrengsten toch mogelijk te kunnen ma-ken. Het verraste onze fractie dat er sprake was van een woordvoerster van PS. Is hier een woordvoerster van Gedeputeerde Staten bedoeld?
Antwoord: Ja

Vraag 2: Willen GS dit grote project via één van de bestaande subsidieregelingen laten lopen zonder dat vooraf debat in een commissie- of Statenvergadering mogelijk is? Zo ja, welke subsidieregeling?
Antwoord: Wij willen een eventuele subsidieaanvraag laten lopen via de beleidsregels subsidieverstrekking klimaat. Behandeling van subsidieaanvragen loopt niet via commissie- of Statenvergadering.

Vraag 3: Hoe ziet de grondstoffenkringloop voor deze biogascentrale eruit? Is er sprake van grootschalige import van (genetische gemodificeerd) veevoer over zee?
Antwoord: Ons college verdiept zich niet in de grondstoffenkringloop voor deze biogascentrale. De provincie gaat er van uit dat de initiatiefnemers werken met vergunbare biomassa-stromen. Op dat moment wordt getoetst aan wet- en regelgeving.

Vraag 4: In Aalten was eerder al sprake van plannen een megastal voor 1200 koeien van 6 ha. Is de mest afkomstig van dieren die (een groot deel van het jaar) gegarandeerd buiten kunnen lopen?
Antwoord: Wij verdiepen ons niet in de bedrijfsvoering van de toeleverende bedrijven voor de bioenergie-installatie.

Vraag 5: Wat is de energieopbrengst van een ha maïs per jaar?
Antwoord: In Nederland geteelde energiemais kan een opbrengst van tussen de 20,3 en 21,4 ton droge stof per hectare per jaar opleveren, met een gemiddelde biogasopbrengst middels co-vergisting van tussen de 11.500 en 12.300 m³ per hectare [bron: 'Energieteelt in de Veenkoloniën 2006' van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving BV van WUR]. Biogas heeft een energiewaarde van 22,5 MJ/m³, hiermee komt de energieopbrengst van mais per hectare per jaar uit op tussen de 261.000 MJ/ha en de 279.000 MJ/ha.

Vraag 6: Wat is de energieopbrengst van een ha zonnepanelen per jaar?
Antwoord: Met een zonnepaneel van 1 m² kan, mits schaduwvrij en juist georiënteerd (richting zuiden en onder een hellingshoek van 36°) in Nederland circa 100 kWh (1 kWh = 3,6 MJ) aan elektrische energie per jaar geproduceerd worden. Een juist georiënteerd zonnepaneel van 1 ha kan daarom 1.000.000 kWh aan elektriciteit opleveren. Een hectare plat oppervlak, bijvoorbeeld een plat dak, kan om schaduwval op panelen te voorkomen voor circa 40% van het platte oppervalk met zonnepanelen voorzien worden. De energieopbrengst van een plat oppervlak van 1 ha voorzien van zonnepanelen kan daarom circa 400.000 kWh opleveren, wat 1.440.000 MJ/ha oplevert per jaar.

Het door uw Staten vastgestelde Gelders Klimaatprogramma Aanpakken en Aanpassen stimuleert zowel bio-energie als zonne-energie. Dit met het uitgangspunt dat alle soorten duurzame energie nodig zijn om onze energiebehoefte te kunnen voeden.

Vraag 7: Als GS al zouden willen bijdragen aan dit soort projecten, waarom dan niet via bijvoorbeeld een aandelenconstructie?
Antwoord: Wij bevorderen marktontwikkelingen via stimuleringssubsidies.

Vraag 8: Wat denken GS van de stelling dat het aantoonbaar beter voor milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn is, wanneer de intensieve veehouderijsector zelf de kosten van beperking van de methaanuitstoot op zich neemt ?
Antwoord: Wij hechten veel waarde aan het behalen van de klimaat- en energiedoelen. Investeringssubsidies leveren (een versnelling van) doelrealisatie. Uitgaande van het gegeven dat er in Nederland nu eenmaal mest voorhanden is en dat reductie methaanuitstoot en biogasproductie samen op kunnen gaan, zien wij er geen tegenstrijdigheid in om hier aan bij te dragen.

C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer - secretaris

Interessant voor jou

Vragen over artikel 69-rapportages

Lees verder

Vragen over de gegevens in faunabeheerplannen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer