Schrif­te­lijke vragen Aanhou­dende over­tre­dingen biomas­sa­cen­trale Veolia op IPKW in Arnhem


Indiendatum: 30 sep. 2024

Op 10 september berichtte de Gelderlander[1] dat uit metingen van de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) van maart dit jaar is gebleken dat de biomassacentrale van Veolia Industriediensten B.V op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem (hierna: “Veolia”)[2] de emissiegrenswaarden voor ammoniak (NH3) en fijnstof heeft overschreden. De provincie Gelderland is het bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning en de natuurvergunning van de biomassacentrale van Veolia.
In een Raadsbrief van B&W van de gemeente Arnhem van 17 september[3] lezen we dat Veolia in maart vier keer zoveel ammoniak (NH3) heeft uitgestoten als toegestaan. Ook lezen we in deze brief dat de provincie Gelderland Veolia in juli een last onder dwangsom heeft opgelegd voor de overschrijding van stikstofoxiden (NOx), en een voornemen tot last onder dwangsom heeft gestuurd voor de overschrijding van de grenswaarden voor ammoniak (NH3) en “totaalstof”.
Het is niet de eerste keer dat Veolia te veel giftige stoffen uitstoot. Sinds de inbedrijfname van de biomassacentrale in 2019, heeft Veolia meermaals de emissiegrenswaarden overschreden. In 2021 was de totale ammoniakuitstoot (NH3) van Veolia ook al 2,5 keer hoger dan vergund.[4] Sindsdien moet Veolia ieder kwartaal meetgegevens van NH3 aan de provincie verstrekken.

Op 24 september heeft in de Gemeenteraad van Arnhem op verzoek van de SP-fractie een interpellatiedebat plaatsgevonden over de herhaaldelijke overschrijdingen van de emissiegrenswaarden door Veolia. [5] De Arnhemse Raad wil sluiting van de biomassacentrale. Omroep Gelderland berichtte gisteren dat de betrokken Arnhemse wethouder inmiddels gesprekken voert met Gedeputeerde Mol, waarin hij onder meer aandringt op strenge handhaving en uiteindelijk sluiting van de biomassacentrale.[6]

Eerder dit jaar, op 18 mei, heeft de Statenfractie van de Partij voor de Dieren ambtelijke vragen gesteld over de actuele stikstofemissies (NH3 en NOx) van Veolia. In de beantwoording van deze vragen is niets gezegd over de hierboven genoemde overschrijdingen, noch over de (voorgenomen) last onder dwangsom.

De Partij voor de Dieren en de SP hebben hierover de volgende vragen aan het college:

  1. Kunt u aangeven waarom Veolia er telkens niet in slaagt om de uitstoot onder controle te houden? Ligt dat aan een niet optimaal verbrandingsproces, de soort biomassa die wordt gebruikt, en/of omdat er structureel onvoldoende of niet goed functionerende rookgasreinigingstechnieken worden gebruikt?
  2. Hoe vaak zijn de emissies van Veolia sinds de inbedrijfname van de biomassacentrale in 2019 door de ODRA gemeten?
  3. Hoe vaak is uit deze metingen gebleken dat Veolia de emissiegrenswaarden heeft overschreden? En welke overschrijdingen betreft het? Graag een specificatie per stof.
  4. Komen de meetgegevens van de ODRA van maart dit jaar wat NH3 betreft overeen met de meetgegevens over kwartaal 1 van 2024 die zijn aangeleverd door Veolia?[7] Zo ja, waarom is in de beantwoording van de technische vragen van de Partij voor de Dieren van 18 mei over de actuele NOx- en NH3-emissies van Veolia niets gezegd over de overschrijding van de emissiegrenswaarden voor NH3? Zo nee, welke stappen gaat GS op dit punt nemen richting Veolia?
  5. Hoe vaak heeft de provincie Veolia sinds 2019 een voornemen tot last onder dwangsom gestuurd?
  6. Hoe vaak heeft de provincie Veolia sinds 2019 een last onder dwangsom opgelegd?
  7. Wat was de hoogte van deze dwangsommen? Graag een specificatie van de bedragen.
  8. Hoe vaak heeft de provincie Gelderland Veolia sinds 2019 een dwangsombeschikking opgelegd?
  9. Hoe vaak heeft de provincie Gelderland een dwangsom van Veolia verbeurd?
  10. Hoe vaak heeft Veolia bezwaar ingediend tegen besluiten van de provincie Gelderland die betrekking hebben op emissieoverschrijdingen door Veolia? En hoe vaak zijn deze bezwaren gegrond verklaard?
  11. Hoeveel handhavingsverzoeken zijn er sinds 2019 bij de provincie Gelderland ingediend die betrekking hebben op (mogelijke) emissieoverschrijdingen door Veolia?
  12. Zijn er bij de provincie verzoeken ingediend om de omgevingsvergunning en/of de natuurvergunning van Veolia in te trekken? Graag een toelichting.
  13. Waarom heeft de Gedeputeerde provinciale staten niet actief geïnformeerd over de emissieoverschrijdingen door Veolia?
  14. Is de Gedeputeerde voornemens om provinciale staten hierover op korte termijn te informeren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer?
  15. Welke maatregelen kan en gaat de provincie, behalve het opleggen van lasten onder dwangsom, nog meer nemen om ervoor te zorgen dat de emissies van Veolia binnen de vergunde grenswaarden blijven?
  16. Is het college bijvoorbeeld voornemens om hogere dwangsommen op te leggen of om extra voorschriften op te nemen in de omgevingsvergunning van Veolia? Is er een escalatieladder?
  17. Kan het college uitsluiten dat de overschrijdingen van de emissiegrenswaarden door Veolia tot verdere verslechtering van de beschermde natuur leiden? Zo nee, welke verplichtingen schept dit voor de provincie om aanvullende passende maatregelen te nemen om verdere verslechtering van beschermde natuur te voorkomen?
  18. Kan het college uitsluiten dat de voortdurende overschrijdingen van de emissiegrenswaarden door Veolia tot milieu- en gezondheidsschade leiden? Zo nee, gaat de provincie er samen met de gemeente Arnhem voor zorgen dat hier nader onderzoek naar wordt gedaan, ook wat betreft de gevolgen voor gezondheid en milieu op de langere termijn?
  19. Klopt het dat het Arnhemse college bij het Gelderse college heeft aangedrongen op sluiting van de biomassacentrale van Veolia? Zo ja, in hoeverre is sluiting van de biomassacentrale volgens uw college een optie? Graag een toelichting.

Danielle van de Weerd, Partij voor de Dieren

Eric van Kaathoven, SP


[1] https://www.gelderlander.nl/arnhem/biomassacentrale-in-arnhem-stoot-weer-te-veel-giftig-gas-uit-centrale-krijgt-uitstoot-niet-onder-controle~a0dcdedc/

[2] https://www.ipkw.nl/bedrijven/veolia/

[3] https://arnhem.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/ad5539c0-869e-4e8a-9712-b12f8251357d

[4] https://gelderland.notubiz.nl/document/13033917/1/GS-brief+bij+toewijzing+handhavingsverzoek+en+voornemen+last+onder+dwangsom

[5] https://www.gelderlander.nl/arnhem/felle-kritiek-op-biomassacentrale-vanwege-uitstoot-giftige-stoffen-arnhem-eist-sluiting-br-br~ae1c8dd0/;

[6] https://www.gld.nl/nieuws/8209316/arnhem-niet-geinformeerd-over-giftige-smeerpijp-wethouder-onder-vuur

[7] https://gelderland.partijvoordedieren.nl/vragen/technische-vragen-overschrijding-van-de-toegestane-stikstofemissies-door-veolia

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Verstoring van broedvogels door het Waterschap Rivierenland

Lees verder

Mondelinge vragen Intrekken van natuurvergunningen in de vleeseendensector

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer