Vragen over belang­rijkste histo­rische besluiten


Indiendatum: aug. 2009

» deze vragen op de website van de provincie

De beslissing om de aandelen Nuon te verkopen, eerder dit jaar, is tijdens het debat daarover wel een “historische beslissing” genoemd, en de “belangrijkste beslissing uit de geschiedenis van de provincie”. Nu is de geschiedenis van de provincie langer dan die van de provinciale fracties. Om dit enigszins in perspectief te plaatsen, en om bij volgende debatten goed voorbereid te zijn, vroeg onze fractie zich af wat de belangrijkste beslissingen in het bestaan van de provincie zijn.

Vragen

  1. Wat zijn volgens GS de belangrijkste beslissingen/besluiten in het bestaan van de provincie, en in het bestaan van Provinciale Staten van Gelderland ?
  2. Hoe is de voortgang van de Gelderse Canon (referentie 1, referentie 2)?
  3. Is het een idee om in het Huis der Provincie wat meer aandacht te geven aan materiaal dat een beeld geeft van de ontwikkeling van Gelderland ? Kaarten die een beeld geven van grondgebruik en stedelijke ontwikkeling ? Veranderingen in de provinciale begroting ? Historische foto’s ? Toekomstvisies ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: aug. 2009
Antwoorddatum: 31 aug. 2009

» deze antwoorden op de website van de provincie

Vraag 1: Wat zijn volgens GS de belangrijkste beslissingen/besluiten in het bestaan van de provincie, en in het bestaan van Provinciale Staten van Gelderland?
Antwoord: De reden waarom gesproken is over een "historische beslissing" en "belangrijkste beslissing" bij de beslissing om de aandelen Nuon te verkopen, komt voort uit het gegeven dat de provincie Gelderland zich nog niet eerder geconfronteerd heeft gezien met de verkoop van een energiebedrijf én voor een dergelijke grote som: dit is tot op dit moment een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de provincie Gelderland.

De woorden "historische beslissing" en "de belangrijkste beslissing" zijn in metaforische zin gebezigd; metaforisch omdat het subjectief blijft wat de belangrijkste beslissing van GS of PS in het bestaan van de provincie is. Een opsomming daarvan is daarom niet te geven.

Vraag 2: Hoe is de voortgang van de Gelderse Canon?
Antwoord: De canon zal voor de zomer van 2010 in boekvorm verschijnen. De onderwerpen zijn inmiddels vastgesteld. Daarnaast zal aan de hand van de canon, op de site www.mijngelderland.nl, de discussie over de geschiedenis van onze provincie worden voortgezet.

Vraag 3: Is het een idee om in het Huis der Provincie wat meer aandacht te geven aan materiaal dat een beeld geeft van de ontwikkeling van Gelderland? Kaarten die een beeld geven van grondgebruik en stedelijke ontwikkeling? Veranderingen in de provinciale begroting? Historische foto’s? Toekomstvisies?
Antwoord: Ja, als idee is dit prima. We zullen bekijken of er relevant materiaal in onze archieven is opgeslagen waarmee bijvoorbeeld de verschijning van de Gelderse canon ondersteund kan worden. Ook op de Opendag (12 september 2009) zullen wij aandacht besteden aan de ontwikkeling van de Provincie Gelderland.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
H.M.D. Brouwer - secretaris

Interessant voor jou

Vragen over wildreflectors Nunspeterweg

Lees verder

Vragen over PPM Oost, een ziekteverzuimwebdienst en privacygevoelige persoonsgegevens

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer