Schrif­te­lijke vragen over Green Deal Infra en Natuur


Indiendatum: mrt. 2017

Bij het Gelders Debat in Tiel op 23 november, over onder andere de leefbaarheid in het Rivierengebied, werd voorgesteld dat de provincie zich zou aansluiten bij de Green Deal Infra en natuur , om zo natuurwaarden in stroken langs wegen te kunnen verbeteren, en zo een beter leefomgeving voor vogels, bijen en vlinders te scheppen, en de biodiversiteit te verbeteren. De aanwezigen waren in meerderheid enthousiast over dit voorstel.

De korte omschrijving van deze Green Deal is :

Samenvatting

Rond infrastructurele werken is meer biodiversiteit realiseerbaar. Langs wegen en spoorwegen, onder hoogspanningmasten en bij watergangen en dijken liggen veel terreinen die ecologisch veel potentie hebben. Partijen onderkennen die mogelijkheden en willen binnen deze Green Deal de biodiversiteit stimuleren. Dat doen zij door enerzijds ervaring en kennis uit te wisselen, bijvoorbeeld in werkateliers. Daarnaast willen zij nieuwe projecten te initiëren. Voorbeelden daarvan zijn het ecologische beheer van bermen in de wijken Het Zand en Wandelbos in Tilburg, ecologische aanpassingen bij station Emmeloord-Zuidervaart en de realisatie van Natuurbank Schardammeroog.
Door samenwerking met de overheid moet er bovendien helderheid ontstaan over interpretatie van natuurregelgeving. Deze wetgeving is gericht op het beschermen van de natuur. Een andere vraag waar deelnemers antwoorden op zoeken is: hoe kunnen we biodiversiteit opnemen in businessmodellen? Meestal behoort creëren van meer natuur niet tot de kerntaken van een bedrijf. Daarnaast is het van belang om de kosten en baten bij het realiseren van nieuwe natuur inzichtelijk te maken, zodat aan de hand daarvan nieuwe verdienmodellen bedacht kunnen worden.
Beoogde resultaten
Partijen willen:
– de bewustwording en kennis over biodiversiteit bij infrastructurele werken stimuleren;
– de kosten en baten van biodiversiteit inzichtelijk maken;
– kennis en ervaringen op het terrein van aanleg, beheer en onderhoud met elkaar delen;
– meer duidelijkheid krijgen over de interpretatie van de natuurregelgeving.
De provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn al betrokken bij deze Green Deal.

Op 17 januari werd door gedeputeerde Bieze de Green Deal GWW 2.0 voor “duurzame wegen, spoor en waterwegen” ondertekend. Even dachten wij dat het ging om de Green Deal waarover tijdens het Gelders Debat was gesproken, maar het bleek om een andere Green Deal te gaan.

  1. Gaat Gelderland zich nog aansluiten bij de Green Deal Infranatuur, waarover men tijdens het Gelders Debat zo enthousiast was ? Zo nee, waarom niet ?
  2. Kunt u een opsomming geven aan de Green Deals waaraan Gelderland meedoet, met de status, en met linkjes naar de Green Deals website ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren


-> de vragen en antwoorden als pdf vindt u hier

Indiendatum: mrt. 2017
Antwoorddatum: 18 apr. 2017

Vraag 1:
Gaat Gelderland zich nog aansluiten bij de Green Deal Infranatuur, waarover men tijdens het Gelders Debat zo enthousiast was? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
We sluiten ons niet aan. De organisatie heeft aangegeven dat de omvang van de groep al heel groot is, waardoor dit minder werkbaar is. Samen met andere provincies werken we aan “Memorandum of Commitment" waarbij een grotere groep zich kan verbinden met de doelstellingen. Daarnaast doen we samen met de Vlinderstichting een proef langs Gelderse wegen die precies overeenkomt met wat van ons verwacht zou worden als we wel getekend hadden. In een aantal bermen staan inheemse, bij voorkeur lokale, bloeiende kruiden. We meten het effect hiervan op de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zodat we deze op een natuurlijke manier kunnen bestrijden.

Vraag 2:
Kunt u een opsomming geven aan de Green Deals waaraan Gelderland meedoet, met de status, en met linkjes naar de Green Deals website?

Antwoord:
De Green Deal aanpak is een gezamenlijk programma van de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken. Op dit moment zijn er 212 Green Deals gesloten. Alle Green Deals zijn uitvoerig beschreven op de website
http://www.greendeals.nl/green-deals/overzicht-green-deals/

Gelderland neemt deel of heeft deelgenomen aan onderstaande Green Deals:

  • GD050: Biobased Economy, Duurzame energie, Energie, Mobiliteit, in uitvoering;
  • GD107: Icoonproject Recreatiegebieden en Natuur Veluwe, biodiversiteit, duurzame energie, energie, afgerond;
  • GD130: Bouw, Duurzame energie, Energie, Energie-efficiency, Nijmegen, afgerond;
  • GD149: Duurzame aanpak Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW)), afgerond;
  • GD186: Icoonproject Recreatiegebieden en Natuur Veluwe, duurzaam stortbeheer, in uitvoering;
  • GD206: Deal Pilots Regionale Energiestrategieën, deelname via IPO, in uitvoering
  • GD209: Duurzaam GWW 2.0, in uitvoering;
  • GD212: Aardgasvrije wijken, in uitvoering.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
J. Markink - plv. Commissaris van de Koning
P.G.G. Hilhorst - secretaris

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen over "Het witte lint"

Lees verder

Schriftelijke vragen over gebruik roestvrij staal in zwembaden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer