Vragen over jacht­ter­reinen


Indiendatum: dec. 2014

Al enige tijd staat in Gelderland een “grofwild jachtterrein” te koop :

UNIEK AANBOD!
Schitterend grofwild jachtterrein gelegen op de Veluwe!

Aan de rand van de uitgestrekte Veluwse bossen wordt u een schitterend jachtterrein aangeboden. Het jachtterrein is voorzien van een prachtig gevarieerd bos met grasstroken en een drinkpoel. Het terrein is dusdanig ingericht dat diverse wild soorten aanwezig zijn o.a. edelherten, reeen en wilde zwijnen. Op het terrein bevindt zich thans ook een vossenburcht. Het terrein valt onder de Natuurschoonwet en vogelrichtlijngebieden.

Het jachtterrein is in zijn totaliteit groot 52 hectare, 67 are en 38 centiare (526.738 m²) daarvan is 44 hectare, 33 are en 28 centiare (443.328 m²) in eigendom. Het terrein mag bejaagd worden op schadelijk grofwild.”

  1. Wat vindt u er van dat een natuurgebied (Vogelrichtlijngebied) als een “Schitterend grofwild jachtterrein” wordt aangeboden, in plaats van als een “natuurterrein met beschermde dieren” ? Vindt u dit in de geest van de Flora- en Faunawet ?
  2. Mag op de vossen ook gejaagd worden ?
  3. Stel dat alle schadegevoelige objecten afgeschermd worden waardoor geen afschot ten behoeve van schadebestrijding meer nodig is, en geen ontheffing meer verleend kan worden, kan een eigenaar van onroerend goed als het bovenstaande, of van jachtrechten, dan een recht op vergoedingvan bijvoorbeeld vermogensschade of inkomensschade doen gelden ? Wordt dit ook behandeld in het juridisch advies over “de (civielrechtelijke) aansprakelijkheid voor schade toegebracht door niet-gehouden dieren” van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen, waaraan u in een recentie notitie refereert ?
  4. Kunt u dit juridisch advies openbaar maken ?

    In een artikel in de Volkskrant van 6 december wordt de Veluwe door een ervaren deskundige de grootste schiettent van Noordwest-Europa genoemd : “De Veluwe is de grootste schiettent van Noordwest-Europa. Het wilde zwijn wordt daar echt geëxploiteerd.” en “De pachtprijs voor jachtrechten loopt op sommige landgoederen waar zich 'grofwild' bevindt op tot tienduizenden euro's per jaar.”
  5. Denkt u ook niet, dat een landgoed dat tienduizenden euro’s per jaar verdient met het verpachten van de jacht, misschien weinig geneigd zal zijn om, naar de wet, afschot te voorkomen door bijvoorbeeld met een raster schadegevoelige percelen af te schermen ?
  6. De vraag is welk weldenkend mens er tienduizenden euro’s voor over heeft om jachtrechten te pachten. Wellicht is er sprake van illegaal geld. De jachtrechten grof wild zijn niets waard zonder ontheffing van de provincie. Kan de wet BIBOB gebruikt worden om te onderzoeken of de ontheffingen voor afschot worden misbruikt in het criminele circuit ?

    In het artikel wordt gepleit voor openbaarheid en meer onderzoek.

    Als ecoloog wil ik weten, als je dan toch jaagt: wat is de invloed op populaties? En helpt het bij de bestrijding van landbouwschade, of bij het voorkomen van verkeersongelukken? Het grote probleem is: dat weten we eigenlijk niet.”

    en

    We weten niet wat afschot doet met populaties, genetisch niet, maar ook niet qua structuur en omvang. We kennen de aantallen niet. Dat is deels aan de jagers zelf te wijten en dat kan anders. Ga de grens over, overal zie je dat jagers, boeren, vissers, natuurorganisaties en onderzoekers samenwerken. De jacht wordt in zekere zin ondersteund door onderzoek. Dat bestaat in Nederland niet meer. In de besturen van de faunabeheereenheden zitten bijvoorbeeld geen ecologen. De jachtwereld staat er niet voor open.”
  7. Als er zoveel geld mee gemoeid is, is een goed toezicht belangrijk. We hebben onder andere in de sociale woningbouwsector en in de bankensector kunnen zien wat het gevolg is van (te) weinig toezicht. Onze fractie heeft al diverse malen gevraagd om meer gedetailleerd inzicht in de telstanden, desnoods onder geheimhouding. Bent u, ook gezien de bovenstaande oproep om meer openbaarheid en onderzoek, bereid om van de Faunabeheereenheid meer gedetailleerd inzicht in de telstanden te verlangen ?
  8. Hoeveel hectare grond heeft Gelderland in juridisch en/of economisch eigendom ?
  9. Op de website van de Dienst Landelijk Gebied staat aangegeven dat de provincies voor het grootste deel van de BBL gronden het economisch eigendom en zeggenschap hebben. We nemen aan dat dat ook geldt of kan gelden voor het verpachten van het jachtrecht. Kunt u een overzicht geven van de gronden die Gelderland in juridisch en/of economisch eigendom heeft, en aangeven of de jachtrechten verpacht zijn, en zo ja tot wanneer ?
  10. Wat zijn de telstanden op de gronden die Gelderland in juridisch en/of economisch eigendom heeft, en hoeveel wild is er geschoten ?


Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

-> Hier zijn de vragen als PDF te vinden

Indiendatum: dec. 2014
Antwoorddatum: 28 jan. 2015

Vraag 1 :
Wat vindt u er van dat een natuurgebied (Vogelrichtlijngebied) als een “Schitterend grofwild jachtterrein” wordt aangeboden, in plaats van als een “natuurterrein met beschermde dieren” ? Vindt u dit in de geest van de Flora- en Faunawet ?

Antwoord:
De verantwoordelijkheid voor publicaties van derden ligt niet bij ons college.

Vraag 2:
Mag op de vossen ook gejaagd worden ?

Antwoord:
Ja.

Vraag 3:
Stel dat alle schadegevoelige objecten afgeschermd worden waardoor geen afschot ten behoeve van schadebestrijding meer nodig is, en geen ontheffing meer verleend kan worden, kan een eigenaar van onroerend goed als het bovenstaande, of van jachtrechten, dan een recht op vergoedingvan bijvoorbeeld vermogensschade of inkomensschade doen gelden ? Wordt dit ook behandeld in het juridisch advies over “de (civielrechtelijke) aansprakelijkheid voor schade toegebracht door niet-gehouden dieren” van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen, waaraan u in een recentie notitie refereert ?

Antwoord:
Op uw vraag over een hypothetische situatie willen wij geen antwoord geven.

Vraag 4:
Kunt u dit juridisch advies openbaar maken ?

Antwoord:
Ja, het advies is bijgevoegd.

Vraag 5:
Denkt u ook niet, dat een landgoed dat tienduizenden euro’s per jaar verdient met het verpachten van de jacht, misschien weinig geneigd zal zijn om, naar de wet, afschot te voorkomen door bijvoorbeeld met een raster schadegevoelige percelen af te schermen ?

Antwoord:
Het is niet aan ons college om te bepalen waartoe een landgoed geneigd zou zijn. In het kader van de Flora- en faunawet toetsen wij ontheffingsaanvragen aan de daaraan gestelde eisen. Zie onze algemene reactie op de inleiding van de vragensteller.

Vraag 6:
De vraag is welk weldenkend mens er tienduizenden euro’s voor over heeft om jachtrechten te pachten. Wellicht is er sprake van illegaal geld. De jachtrechten grof wild zijn niets waard zonder ontheffing van de provincie. Kan de wet BIBOB gebruikt worden om te onderzoeken of de ontheffingen voor afschot worden misbruikt in het criminele circuit ?

Antwoord:
In de Wet Bibob is bepaald op welke vergunningen, ontheffingen en andere besluiten zij van toepassing is. De ontheffingen op grond van de Flora- en faunawet worden daarbij niet genoemd. Het college is daarom niet bevoegd om het instrumentarium van de Wet Bibob in te zetten bij de afgifte van de ontheffingen. Op de verhuur van jachtrechten door een grondeigenaar aan een jachthouder is de wet Bibob evenmin van toepassing.

Vraag 7:
Als er zoveel geld mee gemoeid is, is een goed toezicht belangrijk. We hebben onder andere in de sociale woningbouwsector en in de bankensector kunnen zien wat het gevolg is van (te) weinig toezicht. Onze fractie heeft al diverse malen gevraagd om meer gedetailleerd inzicht in de telstanden, desnoods onder geheimhouding. Bent u, ook gezien de bovenstaande oproep om meer openbaarheid en onderzoek, bereid om van de FBE meer gedetailleerd inzicht in de telstanden te verlangen ?

Antwoord:
Over ons beleid en de motieven met betrekking tot de telgegevens verwijzen wij naar de beantwoording van de Statenvragen PS2014-399 d.d. 10 juni 2014 en PS2014-512 d.d. 8 juli 2014.

Vraag 8:
Hoeveel hectare grond heeft Gelderland in juridisch en/of economisch eigendom ?

Antwoord:
Naast de ondergrond van wegen, gebouwen en overhoeken heeft de provincie vooral gronden ten behoeve van de realisatie van nieuwe natuur. Deze liggen verspreid over de provincie en worden na realisatie van de doelstelling verkocht. Op basis van een overzicht van DLG van 1 december 2014 heeft de provincie 2.010 ha in juridisch en/of economisch eigendom ten behoeve van de natuuropgave. Daarnaast heeft de provincie ook nog 333 ha in juridisch en/of economisch eigendom ten behoeve van Park Lingezegen.

Vraag 9:
Op de website van de DLG staat aangegeven dat de provincies voor het grootste deel van de BBL gronden het economisch eigendom en zeggenschap hebben. We nemen aan dat dat ook geldt of kan gelden voor het verpachten van het jachtrecht. Kunt u een overzicht geven van de gronden die Gelderland in juridisch en/of economisch eigendom heeft, en aangeven of de jachtrechten verpacht zijn, en zo ja tot wanneer ?

Antwoord:
Voor de gronden die de provincie in juridisch en/of economisch eigendom heeft, heeft de provincie ook zeggenschap voor wat betreft de uitgifte van het jachtrecht. Bij de aankoop van gronden worden de dan vigerende overeenkomsten gerespecteerd. Na afloop van de lopende contracten worden de jachtrechten uitgegeven aan de plaatselijke wildbeheereenheid.

Vraag 10:
Wat zijn de telstanden op de gronden die Gelderland in juridisch en/of economisch eigendom heeft, en hoeveel wild is er geschoten ?

Antwoord:
Zoals reeds vermeld in het antwoord op vraag 4 van de Statenvragen PS 2014-512, d.d. 8 juli 2014 vinden tellingen, beheer en registratie plaats op eenheden van duizenden hectares. De bezittingen van de provincie zijn steeds slechts een fractie daarvan en vormen geen zelfstandige beheereenheden. Van de bezittingen van de provincie kan dan ook geen stand of gerealiseerd afschot worden gerapporteerd.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

-> Hier zijn de antwoorden als PDF te vinden

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Vragen over kauwtjes in Zaltbommel

Lees verder

Vragen over bekendmakingen artikel 69 rapportages

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer