Vragen over neven­functies van Gede­pu­teerden en belan­gen­ver­stren­geling


Indiendatum: dec. 2013

In de Statenvergadering van 13 april 2011 is door de Commissaris van de Koning aangegeven dat Gedeputeerden nevenfuncties kunnen hebben, maar dat zij niet zullen deelnemen aan de beraadslagingen in het college wanneer er een verband met die nevenfunctie is, en dat e.e.a. op de besluitenlijst wordt aangetekend.


Vragen:

  1. Op de website van de provincie kunnen de besluitenlijsten van het college ingezien worden. Het lijkt er op dat niet wordt aangegeven welke gedeputeerde niet heeft deelgenomen aan de beraadslagingen en aan de besluitvorming. Klopt dat ? Waarom wordt het niet aangegeven ?
  2. Onze indruk is dat in het verleden in de besluitenlijst op de website wel werd aangegeven of een Gedeputeerde zich van stemming had onthouden. Kan dat het geval zijn ? Zo ja, waarom is het gewijzigd ?
  3. De Gedeputeerde financieën is ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van ForFarmers, een groot veevoerbedrijf. Op de website van de provincie is te lezen dat dit bedrijf ook aanwezig was op de netwerkdag Biobased Economy. De provincie wil deze bedrijven verder ondersteunen staat er. Hoe gaat de Gedeputeerde om met deze nevenfunctie ?
  4. Bij welke onderwerpen neemt hij in het algemeen niet deel aan de beraadslagingen, en aan welke beraadslagingen in het verleden heeft hij niet deelgenomen ?
  5. Naar ons idee zou de Gedeputeerde, om een schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, onder andere niet aan de beraadslagingen moeten deelnemen wanneer het gaat over de Biobased Economy, over de nieuwe Omgevingsvisie en de Ruimtelijke Verordening (waarin meer ruimte aan de veehouderijsector wordt gegeven), en over de PAS en Natura 2000. Bent u het daar mee eens ?
  6. Aan welke beraadslagingen hebben andere Gedeputeerden niet deelgenomen vanwege hun nevenfuncties ?
  7. Als een Gedeputeerde niet deelneemt aan de beraadslagingen, gaat hij dan, net als dat in vergaderingen van Provinciale Staten gebruikelijk is, even uit de vergaderkamer ?
  8. Waarom zijn de vergaderingen van Gedeputeerde Staten eigenlijk altijd geheel besloten (in tegenstelling tot die van Provinciale Staten) ? Is het niet mogelijk de vergadering een openbaar en een besloten deel te geven, zodat de inwoners van Gelderland een indruk krijgen van hoe het er in de vergadering aan toegaat, en zodat er geen misverstand kan zijn of een gedeputeerde wel of niet aan beraadslagingen meedoet ?


Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

-> Hier zijn de vragen als PDF te vinden

Indiendatum: dec. 2013
Antwoorddatum: 11 feb. 2014

Vraag 1:
Op de website van de provincie kunnen de besluitenlijsten van het college ingezien worden. Het lijkt er op dat niet wordt aangegeven welke gedeputeerde niet heeft deelgenomen aan de beraadslagingen en aan de besluitvorming. Klopt dat? Waarom wordt het niet aangegeven?

Antwoord:
Op de website van de provincie worden de besluiten gepubliceerd, tenzij uit de wet, bijvoorbeeld de Wet openbaarheid van bestuur, voortvloeit dat het verstrekken van informatie achterwege behoort te blijven.

In de vergadering van ons college wordt altijd melding gemaakt door een lid van Gedeputeerde Staten dat hij/zij niet deelneemt aan de stemming als het gaat over:

  1. een aangelegenheid die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat of waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken;
  2. de vaststelling of goedkeuring der rekening van een lichaam waaraan hij rekenplichtig is of tot welks bestuur hij behoort (Provinciewet, artikel 28, lid 1).

Dit is niet zichtbaar in de openbare besluitenlijst. Wij hebben, mede naar aanleiding van de voorliggende statenvragen van de heer L. van der Veer, in onze vergadering van 7 januari 2014 besloten dit voortaan - indien het een openbaar besluit betreft - expliciet te vermelden in de openbare besluitenlijst.

Vraag 2:
Onze indruk is dat in het verleden in de besluitenlijst op de website wel werd aangegeven of een gedeputeerde zich van stemming had onthouden. Kan dat het geval zijn? Zo ja, waarom is het gewijzigd?

Antwoord:
In het verleden werd er een uitgebreidere besluitenlijst gepubliceerd op internet. Op dit moment wordt enkel het onderwerp en de openbare samenvatting getoond op internet. Daardoor is het niet zichtbaar in de besluitenlijst of een gedeputeerde zich heeft onthouden van stemming. Voortaan wordt dit - indien het een openbaar besluit betreft - expliciet vermeld in de openbare besluitenlijst.

Vraag 3:
De gedeputeerde Financiën is ook voorzitter van de Raad van Commissarissen van ForFarmers, een groot veevoerbedrijf. Op de website van de provincie is te lezen dat dit bedrijf ook aanwezig was op de netwerkdag Biobased Economy. De provincie wil deze bedrijven verder ondersteunen staat er. Hoe gaat de gedeputeerde om met deze nevenfunctie?

Antwoord:
Mocht besluitvorming aan de orde zijn waarbij een van vorenstaande bedrijven is betrokken, dan zal de betrokken gedeputeerde zich onthouden van stemming.

Vraag 4:
Bij welke onderwerpen neemt hij in het algemeen niet deel aan de beraadslagingen, en aan welke beraadslagingen in het verleden heeft hij niet deelgenomen?

Antwoord:
Zie ook het antwoord op vraag 1 (Provinciewet, artikel 28, lid 1). De gedeputeerde heeft in het verleden geen deel genomen aan de beraadslaging en de besluitvorming bij de vaststelling van een beslissing op bezwaar inzake een beroep van een particulier tegen het weigeren van een
Natuurbeschermingswetvergunning voor een agrarisch bedrijf.

Vraag 5:
Naar ons idee zou de gedeputeerde, om een schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, onder andere niet aan de beraadslagingen moeten deelnemen wanneer het gaat over de Biobased Economy, over de nieuwe Omgevingsvisie en de Ruimtelijke Verordening (waarin meer ruimte aan de veehouderijsector wordt gegeven), en over de PAS en Natura 2000. Bent u het daarmee eens?

Antwoord:
Zoals in de eerdere beantwoording aangegeven wordt deelname aan besluitvorming getoetst aan artikel 28 van de Provinciewet (zie het antwoord op vraag 1). Bij beraadslagingen over de in de vraag genoemde beleidsterreinen is geen sprake van de in artikel 28, eerste en tweede lid, genoemde betrokkenheid.

Vraag 6:
Aan welke beraadslagingen hebben andere gedeputeerden niet deelgenomen vanwege hun nevenfuncties?

Antwoord:
Aangezien in de besluitenlijsten hiervan geen melding is gedaan, is het, afgezien van ons voorbeeld bij antwoord 4, nog niet voorgekomen dat gedeputeerden zich onthouden hebben van stemming wanneer het een openbaar besluit betreft. Bij enkele (niet-openbare) besluiten is het voorgekomen dat een gedeputeerde zich heeft onthouden van stemming.

Vraag 7:
Als een gedeputeerde niet deelneemt aan de beraadslagingen, gaat hij dan, net als dit in vergaderingen van Provinciale Staten gebruikelijk is, even uit de vergaderkamer?

Antwoord:
Nee. Indien het om inhoudelijke zakelijke afwegingen gaat, acht het college het niet nodig dat de verantwoordelijke gedeputeerde of de Commissaris van de Koning de vergadering verlaat.

Vraag 8:
Waarom zijn de vergaderingen van Gedeputeerde Staten eigenlijk altijd geheel besloten (in tegenstelling tot die van Provinciale Staten)? Is het niet mogelijk de vergadering een openbaar en een besloten deel te geven, zodat inwoners van Gelderland een indruk krijgen van hoe het in de vergadering toegaat, en zodat er geen misverstand kan zijn of een gedeputeerde wel of niet aan beraadslagingen meedoet?

Antwoord:
Zie Provinciewet artikel 54. 1) De vergaderingen van gedeputeerde staten worden met gesloten deuren gehouden, voor zover gedeputeerde staten niet anders hebben bepaald. 2) Het reglement van orde voor de vergaderingen kan regels geven omtrent de openbaarheid van de vergaderingen van gedeputeerde staten.

De vergaderingen van ons college zijn niet openbaar vanwege de wenselijkheid van intern beraad.


Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

-> Hier zijn de antwoorden als PDF te vinden

Interessant voor jou

Vragen over HRe ketels en Groen Gas

Lees verder

Vragen over het gebruik van nachtkijkers bij afschot van dieren en het Beneluxverdrag

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer