Vragen over niet-aange­vraagde Europese Subsidies


Indiendatum: jun. 2009

» deze vragen op de website van de provincie

Bij behandeling van het ontwerpbesluit “Tranche herstructurering 2009” over de herstructurering van diverse bedrijventerreinen, bleek dat gemeente Heumen wel subsidies (ter grootte van 339.005 euro) uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft aangevraagd (voor de revitalisering van de bedrijventerreinen Hoge brug en de Sluis), maar andere gemeenten niet.

Na de behandeling in de commissie Mobiliteit en Economische Zaken, een toelichting op onze vragen, en de Statenvergadering, en na een korte telefonische inventarisatie bij de betrokken diensten is voor onze fractie nog steeds niet duidelijk waarom andere gemeenten geen EFRO subsidie hebben aangevraagd. Bij één van de betrokken gemeenten was men hier ook door verrast.

Bij de behandeling van de beleidsrekening bleek verder dat in 2008 11 miljoen minder benodigd was voor het EFRO-programma dan was geraamd omdat de beoordeling meer tijd kostte c.q. omdat projecten nog als onvoldoende besluitrijp zijn beoordeeld. Ook staat op de website van Regio Vallei nog een oproep “Nog ruimte voor bijna € 3,3 miljoen EFRO investeringen in Regio De Vallei: projecten gezocht!”, hoewel niet duidelijk is van welke datum deze oproep is.

Ons is niet duidelijk geworden of onze vraag een technische dan wel een politieke is, vandaar dat wij de vragen nu schriftelijk stellen. Waar dit practisch is stellen we het op prijs als bij de antwoorden via een link naar al bestaande documenten wordt verwezen.

Vragen

  1. Zijn er redenen om aan te nemen dat de aanvraag van Heumen voor EFRO subsidie niet goedgekeurd zal worden ?
  2. Zijn er onderdelen van de projecten in bijvoorbeeld Nijmegen en Zevenaar die subsidiabel zouden zijn geweest als er een aanvraag voor EFRO subsidie was ingediend, bijvoorbeeld voor prioriteit 2, “Versterken innovatieklimaat in de stedelijke netwerken” ?
  3. Waar dient een gemeente een aanvraag voor EFRO subsidie in, en hoe is verder het traject ?
  4. Is het gebruikelijk EFRO subsidie aan te vragen voor alle projecten die een kans maken, of kan het een keus zijn om voor bepaalde projecten geen aanvraag in te dienen, om de kans te vergroten dat de aanvraag voor een ander project gehonoreerd wordt ? Indien dat laatste het geval was, speelde dat in dit geval een rol ?
  5. Wanneer was er een overzicht bij de provincie van de aanvragen van de gemeenten Heumen, Zevenaar en Nijmegen, en wanneer kan het zijn opgevallen dat Heumen wel een aanvraag voor EFRO subsidie had gedaan, en andere gemeenten niet ?
  6. Is het inderdaad zo dat gemeenten als Putten, Zaltbommel en Elburg niet in aanmerking komen voor enige EFRO subsidie ? Zo ja, waarom is dat, gezien het feit dat de gemeenten wel in aanmerking komen voor subsidie door de provincie Gelderland ?

In eerste instantie is het een verantwoordelijkheid van de gemeente om de subsidie aan te vragen. Maar het niet aanvragen van de EFRO subsidie kan ook (financiële) gevolgen voor de provincie hebben.

  1. Worden gemeenten er in gevallen als deze op attent gemaakt dat er EFRO subsidie kan worden aangevraagd ? Indien dat het geval is, waarom is dat in dit geval niet gebeurd ?
  2. Tot wanneer kon de EFRO subsidie aangevraagd worden ?
  3. Worden bij de revitalisering van deze bedrijventerreinen ook de ecologische omstandigheden verbeterd ? Zo ja, hoe en volgens welke richtlijnen gebeurt dit, en hoe wordt de ecologische waarde geborgd ? (Is bijvoorbeeld te voorkomen dat eventueel aanwezige groenstroken op den duur verdwijnen ?) Zijn er specifieke subsidies voor toegekend of aangevraagd ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

Indiendatum: jun. 2009
Antwoorddatum: 21 sep. 2009

» deze antwoorden op de website van de provincie

Vraag 1: Zijn er redenen om aan te nemen dat de aanvraag van Heumen voor EFRO subsidie niet goedgekeurd zal worden?
Antwoord: Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben in hun hoedanigheid als Management Autoriteit Oost-Nederland, op 23 juni 2009 een positief besluit genomen over de EFRO-bijdrage in het project “Revitalisering Maldense Bedrijventerreinen”. Conform dit besluit is een beschikking opgesteld die binnenkort naar de gemeente Heumen wordt verstuurd.

Vraag 2: Zijn er onderdelen van de projecten in bijvoorbeeld Nijmegen en Zevenaar die subsidiabel zouden zijn geweest als er een aanvraag voor EFRO subsidie was ingediend, bijvoorbeeld voor prioriteit 2, “Versterken innovatieklimaat in de stedelijke netwerken”?
Antwoord: Ja, eén van de aandachtspunten in prioriteit 2 is het bieden van voldoende ruimte voor bedrijven. Het opknappen van bedrijventerreinen wordt hieronder begrepen. Subdoel van het programma GO (EFRO 2007-2013) is het herontwikkelen van duurzame bedrijventerreinen met regionale impact. De herstructureringsprojecten van Zevenaar en Nijmegen voldoen aan deze criteria.

Vraag 3: Waar dient een gemeente een aanvraag voor EFRO subsidie in, en hoe is verder het traject?
Antwoord: De gemeenten kunnen een aanvraag indienen bij de Management Autoriteit Oost-Nederland. Voor projecten binnen prioriteit 2 en 3 van het programma GO (EFRO 2007-20133) geldt dat alleen projecten die zijn opgenomen op de, door zowel de stedelijke netwerken als door Gedeputeerde Staten van Gelderland (of Overijssel), bestuurlijk vastgestelde meerjarenplannen voor goedkeuring in aanmerking komen. Een aanvraag wordt na indiening door het programmasecretariaat gecontroleerd op compleetheid. Wanneer een aanvraag niet compleet is, wordt de aanvrager in de gelegenheid gesteld om de aanvraag aan te vullen. Daarna wordt de aanvraag financieel, juridisch en inhoudelijk getoetst en wordt een beleidsadvies aangevraagd. In deze fase kunnen vragen aan de aanvrager worden gesteld. Daarna wordt de aanvraag klaar gemaakt voor behandeling in één van de stuurgroepen. Er is een stuurgroep voor projecten binnen prioriteit 1 en een stuurgroep voor projecten binnen prioriteit 2 en 3 van het programma GO (EFRO 2007-2013). De stuurgroep brengt een (zwaarwegend) advies uit over de aanvraag. Op basis hiervan neemt de Management Autoriteit een besluit over de aanvraag. Daarna wordt op basis van dit besluit door het Programmasecretariaat een beschikking opgesteld en verzonden naar de aanvrager. In deze beschikking wordt naast de EFRO-bijdrage de cofinanciering van de provincie Gelderland en/of Overijssel meegenomen.

Vraag 4: Is het gebruikelijk EFRO subsidie aan te vragen voor alle projecten die een kans maken, of kan het een keus zijn om voor bepaalde projecten geen aanvraag in te dienen, om de kans te vergroten dat de aanvraag voor een ander project gehonoreerd wordt ? Indien dat laatste het geval was, speelde dat in dit geval een rol?
Antwoord: Niet alle projecten die voor EFRO-subsidie in aanmerking komen worden daarvoor ingediend.
Vooral bij prioriteit 2 en 3 van het programma is een grote betrokkenheid vereist van de stedelijke netwerken bij de selectie van de aanvragen. Afgesproken is dat de aanvragen voor EFRO plaatsvinden op basis van een door de regio opgesteld meerjarenprogramma. Jaarlijks moet een geactualiseerd meerjarenprogramma worden ingediend.

In het meerjarenprogramma wordt door de regio en gemeenten een keuze gemaakt van projecten die in deze programmaperiode zullen worden ingediend. Daarmee vallen dus op voorhand ook EFRO-kansrijke projecten af.

Navraag bij de stadsregio leert dat de gemeente Nijmegen en Zevenaar hebben gekozen de EFRO-subsidie niet in te zetten voor herstructurering, maar voor eveneens EFRO-waardige projecten; Ringstraten, Poppodium Doornroosje (Nijmegen) en voor Zevenaar de gebiedsontwikkeling Zevenaar Oost. De hiervoor opgegeven reden is dat de gemeenten zelf te kort kwamen in de financiering van deze projecten. Voor de herstructueringsprojecten konden Nijmegen en Zevenaar wel zelf voldoende cofinancieren.

Vraag 5: Wanneer was er een overzicht bij de provincie van de aanvragen van de gemeenten Heumen, Zevenaar en Nijmegen, en wanneer kan het zijn opgevallen dat Heumen wel een aanvraag voor EFRO subsidie had gedaan, en andere gemeenten niet?
Antwoord: De laatse versie van het meerjarenplan is op 1 november 2008 bij ons ingediend. De uiteindelijke aanvraag van de gemeente Heumen is op 13 februari 2009 bij de provincie ingediend.

Vraag 6: Is het inderdaad zo dat gemeenten als Putten, Zaltbommel en Elburg niet in aanmerking komen voor enige EFRO subsidie ? Zo ja, waarom is dat, gezien het feit dat de gemeenten wel in aanmerking komen voor subsidie door de provincie Gelderland?
Antwoord: In het programma GO (EFRO 2007-2013) zijn vijf stedelijke netwerken aangewezen die de motor vormen van de regionale economie (zie ook hierboven). Hiervan liggen er twee in Overijssel en drie in Gelderland. Deze drie Gelderse stedelijke netwerken in zijn Stedendriehoek, regio Vallei en Stadsregio Arnhem Nijmegen. De drie genoemde gemeenten liggen niet in deze stedelijke netwerken.

Vraag 7: Worden gemeenten er in gevallen als deze op attent gemaakt dat er EFRO subsidie kan worden aangevraagd ? Indien dat het geval is, waarom is dat in dit geval niet gebeurd?
Antwoord: Bij de beantwoording van vraag 5 is aangegeven dat de stedelijke regio’s richtinggevende meerjarenplannen opstellen. Dit plan wordt opgesteld in overleg en nauwe samenwerking met de in de regio samenwerkende gemeenten.

Vraag 8: Tot wanneer kon de EFRO subsidie aangevraagd worden?
Antwoord: Het programma GO (EFRO 2007-2013) loopt tot en met 31 december 2013. Projecten moeten voor 31 december 2015 zijn uitgevoerd. Dan moeten alle kosten gemaakt en betaald zijn. Er is geen concrete deadline gesteld waarvoor een aanvraag ingediend moet zijn.

Vraag 9: Worden bij de revitalisering van deze bedrijventerreinen ook de ecologische omstandigheden verbeterd? Zo ja, hoe en volgens welke richtlijnen gebeurt dit, en hoe wordt de ecologische waarde geborgd ? (Is bijvoorbeeld te voorkomen dat eventueel aanwezige groenstroken op den duur verdwijnen ?) Zijn er specifieke subsidies voor toegekend of aangevraagd?
Antwoord: Er zijn geen specifieke richtlijnen voor het verbeteren van de ecologische omstandigheden op bedrijventerreinen. Er zijn geen specifieke subsidies voor toegekend of aangevraagd.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
dr.ir. C. Volp - wnd. secretaris

Interessant voor jou

Vragen over Biogas en Nertsenfokkerij

Lees verder

Vragen over een koelmiddellekkage

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer