Vragen over Omge­vings­visie en versie­beheer


Indiendatum: apr. 2014

Vorig jaar zijn door Gedeputeerde Staten de ontwerpomgevingsvisie en de ontwerpomgevingsverordening vastgesteld.

Na het verwerken van de zienswijzen, met aanpassingen van het kaartmateriaal, zijn door Gedeputeerde Staten begin dit jaar de omgevingsvisie en omgevingsverordening vastgesteld, zodat Provinciale Staten er een besluit over kunnen nemen. Provinciale Staten hebben daarvoor hoorzittingen georganiseerd.

Tijdens dat traject zijn er, na opmerkingen van betrokkenen, diverse aanpassingen in het kaartmateriaal gedaan.

In eerste instantie waren de kaarten zichtbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl en later via gelderlandtest-beheer.planoview.nl. Daar is inmiddels al weer het derde concept te zien:


Het is voor onze fractie niet duidelijk meer wat er in de verschillende concepten nog allemaal aangepast is, en welke versie precies wanneer ter inzage heeft gelegen.

  1. Kunt u ons een overzicht geven van de verschillende versies die er zijn geweest van het kaartmateriaal, en wat de verschillen zijn ?
  2. Tekstverwerkers zoals Word kennen meestal een mogelijkheid om twee versie (geautomatiseerd) te vergelijken. Heeft u die mogelijkheid ook in het GIS programma, om de concepten te vergelijken, zodat duidelijk is dat de verschillijst als bedoeld in vraag 1 ook betrouwbaar is ?
  3. Bij concept 3 staat als planstatus aangegeven “concept (18-09-2013)”. Maar concept 3 is toch van een latere datum ?

  4. Hoe heeft u het versiebeheer geregeld ?
  5. Bij de omgevingsvisie zitten 13 kaarten, en bij de omgevingsverordening 8 kaarten. Waarschijnlijk zijn sommige themakaarten hetzelfde. Hoe kunnen we controleren dat de kaart die we bekijken (en waarover we besluiten) bij de omgevingsvisie dezelfde is als bij de omgevingsverordening? Heeft de kaart een uniek berekend controlegetal ?
  6. De plannen zijn nu in te zien op http://gelderlandtest-beheer.planoview.nl/Conceptplannen/. Moeten de plannen om er een besluit over te nemen niet via ruimtelijkeplannen.nl te zien zijn ?
  7. Kan er in de applicatie om de kaart te bekijken een mogelijkheid ingebouwd worden om een automatisch berekend tekstueel overzicht te maken van bijvoorbeeld de totale oppervlakte van verschillende gebieden op de themakaarten (bijvoorbeeld “Gelders Natuur Netwerk” of “verwevingsgebied”), en het aantal verschillende gebieden, en de oppervlakte van de combinatie van twee verschillende gebieden, zodat we in ieder geval enige mogelijkheid hebben om te zien wat er verandert ?
  8. Kunt u ons (nu de mogelijkheid om het zelf te maken er nog niet is) een overzicht geven als bedoeld bij de vorige vraag ?
  9. Hoe kunnen de kaarten zoals die op planoview te zien zijn gedownload worden ?
  10. Er zijn recent nog diverse verschillen tussen de kaarten van de provincie, en de bestemmingplannen van de gemeenten gecorrigeerd. Hoe kan dat ? Is het nog niet mogelijk om die verschillen digitaal op te sporen ? Hoeveel procent van de oppervlakte van bestemmingsplannen is al digitaal beschikbaar en automatisch met het kaartmateriaal van de provincie te vergelijken ?


Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

-> Hier kunt u de vragen als PDF vinden

Indiendatum: apr. 2014
Antwoorddatum: 27 apr. 2014

Vraag 1:

Kunt u ons een overzicht geven van de verschillende versies die er zijn geweest van het kaartmateriaal, en wat de verschillen zijn?

Antwoord:

Het overzicht is als volgt:

Pas wanneer een planfase door het daartoe bevoegde orgaan (met *) met een besluit is afgerond wordt die versie formeel gepubliceerd op ruimtelijkeplannen.nl. Dit is conform de Bro-vereisten. GS is bevoegd het ontwerp vast te stellen voor de tervisielegging, vandaar dat het ontwerp op ruimtelijkeplannen.nl is gepubliceerd. PS is bevoegd om het plan definitief vast te stellen. Het huidige concept is dus nog niet via ruimtelijkeplannen.nl te benaderen, omdat hierover nog geen besluitvorming in PS heeft plaatsgevonden.

De ontwerp-Omgevingsvisie en -Omgevingsverordening hebben vorig jaar ter inzage gelegen. Mede naar aanleiding van de inspraak zijn de teksten en kaarten aangepast in lijn met de Commentaarnota en opgenomen in de concept-Omgevingsvisie en -Omgevingsverordening die ons college op 14 januari 2014 vaststelde.

Sinds dat besluit zijn nog driemaal aanpassingen gedaan aan kaarten en teksten.

  1. Direct na behandeling in ons college zijn de laatste opmerkingen verwerkt in concept 1 en is concept 2 in planoview zichtbaar.
  2. Voorafgaand aan de hoorzittingen zijn alle op dat moment bekende aanvullingen verwerkt en in een Statenbrief opgenomen (PS2014-176) en is concept 3 gepubliceerd in planoview.
  3. Inmiddels is, mede naar aanleiding van de hoorzittingen nog een verbeterslag gemaakt. Die aanpassingen zijn inmiddels vastgesteld en met een Statenbrief aan u doorgegeven (PS2014-176). Deze aanpassingen worden verwerkt in concept 4 dat vanaf 4 juni het huidige concept 3 vervangt op http://gelderland.planoview.nl/Conceptplannen/.

De reden voor deze aanpassingen en de verschillen ten opzichte van eerdere versies zijn in de genoemde Statenbrieven op een rij gezet.

Vraag 2:

Tekstverwerkers zoals Word kennen meestal een mogelijkheid om twee versies (geautomatiseerd) te vergelijken. Heeft u die mogelijkheid ook in het GIS-programma, om de concepten te vergelijken, zodat duidelijk is dat de verschillijst als bedoeld in vraag 1 ook betrouwbaar is?

Antwoord:

Nee, die mogelijk is er (nog) niet.

Vraag 3:

Bij concept 3 staat als planstatus aangegeven "concept (18-09-2013)". Maar concept 3 is toch van een latere datum?

Antwoord:

Het concept 3 is inderdaad van een latere datum. Dit is aangepast.

Vraag 4:

Hoe heeft u het versiebeheer geregeld?

Antwoord:

De formele planfasen (ontwerp, vastgesteld) worden conform de Bro-vereisten in ons archief opgeslagen. Dat zijn de producten die ook op www.ruimtelijkeplannen.nl worden getoond. De tussentijdse wijzigingen zijn steeds gebundeld en zoals beschreven bij vraag 1 in een nieuw concept met een nieuw nummer opgenomen.

Vraag 5:

Bij de omgevingsvisie zitten 13 kaarten, en bij de omgevingsverordening 8 kaarten. Waarschijnlijk zijn sommige themakaarten hetzelfde. Hoe kunnen we controleren dat de kaart die we bekijken (en waarover we besluiten) bij de omgevingsvisie dezelfde is als bij de omgevingsverordening? Heeft de kaart een uniek berekend controlegetal?

Antwoord:

Er wordt geen gebruik gemaakt van controlegetallen. Voor de kaartlagen en themakaarten in de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening zijn dezelfde GIS-bronbestanden gebruikt. De kaartlagen hebben een unieke naam per plan en planfase (bv NL.IMRO.9925.SVOmgvisie-ontw en NL.IMRO.9925.PVOmgverordening-vst1). Controle hierop is mogelijk via het digitale plan waar zowel visie als verordening zijn te raadplegen en over elkaar heen gelegd kunnen worden.

Vraag 6:

De plannen zijn nu in te zien op http://gelderlandtest-beheer.planoview.nl/Conceptplannen/. Moeten de plannen om er een besluit over te nemen niet via ruimtelijkeplannen.nl te zien zijn?

Antwoord:

De link die u noemt is inderdaad de vindplaats waarnaar wordt verwezen in de Statenbrief PS2014-51 over de vaststelling van de Omgevingsvisie. Hoewel de genoemde website de beste was op het moment van vaststelling in ons college, is er inmiddels een betere (want meer stabiele) vindplaats voor het digitale plan. De eerder doorgegeven vindplaats is een plek die ook wordt benut voor demo-versies om nieuwe functionaliteiten van de planviewer te testen. De nieuwe link is: http://gelderland.planoview.nl/Conceptplannen/. Dat is ook de link die op alle websites wordt getoond.

De conceptversies van de vast te stellen plannen worden door ons niet gepubliceerd op ruimtelijkeplannen.nl. Hierop worden alleen de door het bevoegde orgaan formeel vastgestelde plannen gepubliceerd (zie ook het antwoord op vraag 1).

Vraag 7:

Kan er in de applicatie om de kaart te bekijken een mogelijkheid ingebouwd worden om een automatisch berekend tekstueel overzicht te maken van bijvoorbeeld de totale oppervlakte van verschillende gebieden op de themakaarten (bijvoorbeeld "Gelders Natuur Netwerk" of "verwevingsgebied"), en het aantal verschillende gebieden, en de oppervlakte van de combinatie van twee verschillende gebieden, zodat we in ieder geval enige mogelijkheid hebben om te zien wat er verandert?

Antwoord:

De Planoviewer is slechts een viewer om naar een digitaal plan te kijken. Het is geen GISapplicatie die berekeningen kan uitvoeren.

Vraag 8:

Kunt u ons (nu de mogelijkheid om het zelf te maken er nog niet is) een overzicht geven als bedoeld bij de vorige vraag?

Antwoord:

Ja, voor natuur (GNN/GO) is dit overzicht hierna opgenomen:

Vraag 9:
Hoe kunnen de kaarten zoals die op planoview te zien zijn gedownload worden?

Antwoord:
Er bestaat een mogelijkheid om in de Planoviewer een "afdruk" als PDF of op papier te maken van de kaart (en tekst) waarnaar op dat moment gekeken wordt. De mogelijkheid om de GIS (bron-)bestanden te downloaden komt pas op het moment dat de plannen formeel door PS zijn vastgesteld en gepubliceerd.

Vraag 10:
Er zijn recentelijk nog diverse verschillen tussen de kaarten van de provincie en de bestemmingplannen van de gemeenten gecorrigeerd. Hoe kan dat? Is het nog niet mogelijk om die verschillen digitaal op te sporen? Hoeveel procent van de oppervlakte van bestemmingsplannen is al digitaal beschikbaar en automatisch met het kaartmateriaal van de provincie te vergelijken?

Antwoord
Wij schatten dat zo'n 40-50% van de gemeentelijke bestemmingsplannen digitaal beschikbaar is. Dat wil zeggen in GIS-formaat. Maar dat betekent nog niet dat het automatisch vergelijkbaar is. Veel bestemmingsplannen gebruiken dubbelbestemmingen. Dat betekent dat er bijvoorbeeld een bestemmingsplancategorie "maatschappelijk" wordt gebruikt die in waardevolle natuur kan liggen, maar evengoed midden in bewoond gebied. Om zo'n dubbelbestemming te vergelijken met de bestaande natuurkaarten moet een (op gezond verstand gebaseerde) voorselectie gemaakt worden, die vervolgens nog handmatig gecontroleerd moet worden. Het vereist dus toch "handwerk" om het provinciale kaartmateriaal verstandig aan te passen op basis van de bestemmingsplannen.


Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

-> Hier zijn de antwoorden als PDF te vinden

Interessant voor jou

Vragen over Omgevingsvisie en achtergronddocumentatie

Lees verder

Vragen over inzage faunabeheergegevens

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer