Vragen over inzage fauna­be­heer­ge­gevens


Indiendatum: mei 2014

Onze fractie vraagt al geruime tijd om meer gedetailleerde faunabeheergegevens. Dat wil zeggen: de telstanden en afschotgegevens per locatie, of desnoods per kilometervak, maar niet per wildbeheereenheid, omdat een wildbeheereenheid geografisch een veel te grote omvang heeft.

Vorig jaar was er bijvoorbeeld sprake van dat er al jaren een verkeerde telmethode werd gebruikt om het afschot te berekenen. Met een betere controle was dit al veel eerder aan het licht gekomen.

We willen bijvoorbeeld ook kunnen zien dat er in de afschotvrije gebieden inderdaad geen dieren geschoten worden (of alleen in de uitzonderlijke omstandigheden, bij ziekte etc.) En we willen kunnen controleren dat in belangrijke en cruciale verbindingszones van de Ecologische Hoofdstructuur geen afschot of geen intensief afschot plaatsvindt, wat de werking van de verbindingszones met de kostbare ecoducten teniet zou doen.

Onze indruk is dat enkele ecologische verbindingen niet goed functioneren door intensief afschot in of in de nabijheid van de verbindingen.

We hebben er schriftelijke vragen over gesteld. We hebben het gevraagd bij het bezoek aan de Faunabeheereenheid in oktober 2013, en recent bij de behandeling van het rapport van de Rekenkamer over het Faunabeleid. In de mededelingenbrief voor de vergadering van 14 mei 2014 staat als antwoord daarop nu:

In uw vergadering van 9 april 2014 heeft u verzocht om inzage in gedetailleerde tel- en afschotgegevens van de FBE. De FBE heeft ons college erover geïnformeerd dat het niet mogelijk is om deze gegevens ter inzage te geven. Voor beleidsdoelen en verantwoording van het gebruik van de ontheffing zijn de huidige gegevens op een hoger aggregatieniveau voldoende.“

Onze fractie is buitengewoon ontevreden met deze beantwoording. Als de huidige gegevens voldoende zouden zijn voor verantwoording, om bijvoorbeeld te beoordelen of de ecologische verbindingen wel voldoende functioneren, dan hadden we er immers niet diverse malen vragen over gesteld.

Enige tijd geleden konden we volgens de Faunabeheereenheid de gegevens niet inzien omdat het om gevoelige gegevens zou gaan. Onze fractie heeft voorgesteld die dan via de procedure die daarvoor bestaat in te zien, namelijk vertrouwelijk bij de griffie. Bovendien zijn we niet geïnteresseerd in namen van betrokkenen. (Die kunnen verwijderd worden.) Het kan ook niet duur zijn, want alle gegevens worden volgens de Faunabeheereenheid al jaren via een website ingevoerd (die met subsidie van de provincie ontwikkeld is en onderhouden wordt).

We hebben de indruk dat u de zaak traineert, ons van het kastje naar de muur stuurt, ons met een kluitje in het riet stuurt, etcetera.

  1. Wat is nu weer volgens de Faunabeheereenheid de reden dat ze geen meer gedetailleerde inzage in de gegevens willen geven ?
  2. Heeft u wel uw best gedaan om te weten te komen waarom de Faunabeheereenheid de gegevens niet in meer detail (eventueel vertrouwelijk) wil laten zien ? Waarom staat de reden dan niet in de mededelingenbrief ?
  3. Hoe gaan we zo snel mogelijk uit deze uitermate vervelende impasse komen ?



Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

-> Hier zijn de vragen als PDF te vinden

Indiendatum: mei 2014
Antwoorddatum: 10 jun. 2014

Vraag 1:
Wat is nu weer volgens de Faunabeheereenheid de reden dat ze geen meer gedetailleerde inzage in de gegevens willen geven?

Antwoord:
Het is ons gebleken dat de Faunabeheereenheid (FBE) te allen tijde bereid is om gegevens over een bepaald gebied of een bepaalde situatie die nodig zijn voor onze controlerende en beleidsvormende taak te leveren, maar zij willen hun faunaregistratiesysteem (FRS) niet generiek openstellen. Vertrouwelijkheid van de gegevens is een voorwaarde voor een goede registratie van basisgegevens. De FBE houdt rekening met de Wet bescherming persoonsgegevens. Op basis hiervan dient de FBE de rechten van degenen die informatie in het faunaregistratiesysteem invoeren te borgen.

Vraag 2:
Heeft u wel uw best gedaan om te weten te komen waarom de Faunabeheereenheid de gegevens niet in meer detail (eventueel vertrouwelijk) wil laten zien? Waarom staat de reden dan niet in de mededelingenbrief?

Antwoord:
Wij hebben de voorzitter van de FBE gevraagd aan te geven waarom zij niet alle gegevens waarover zij beschikken openbaar wil maken. Het standpunt van de FBE is uiteengezet in hun brief van 19 mei 2014, bijgaand. Ons college respecteert dat standpunt. Ons college ziet het als haar taak om een Faunabeleid te voeren op hoofdlijnen. Daarbij gaat het om het verstrekken van instrumenten als ontheffingen om zo goed mogelijk een evenwicht te bewaren tussen de verschillende wettelijke belangen. De coördinatie van de uitvoering berust bij de Faunabeheereenheid. Deze stuurt op detailniveau. Deze scheiding in aansturing op hoofdlijnen en coördinatie van uitvoering komt in verschillende aspecten naar voren. Ten eerste in de ontheffingverlening. Het merendeel van de ontheffingen wordt verleend aan de FBE, die ze vervolgens doorschrijft aan wildbeheereenheden en jachthouders. De FBE rapporteert ook op het hoger aggregatieniveau van leefgebied of wildbeheereenheid. Voor ons college is dat voldoende om ons beleid op hoofdlijnen te toetsen. Het detailniveau waarnaar gevraagd wordt is het domein van de FBE. Over deze details kunnen en willen wij als provinciebestuur geen bemoeienis hebben. Ten tijde van het opstellen van de Mededelingenbrief was de formele reactie van de FBE, in de brief van 19 mei, nog niet beschikbaar.

Vraag 3:
Hoe gaan we zo snel mogelijk uit deze uitermate vervelende impasse komen?

Antwoord:
Zie het antwoord op vraag 1.


Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koning
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

-> Hier zijn de antwoorden als PDF te vinden

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Vragen over Omgevingsvisie en versiebeheer

Lees verder

Vragen over de dierenkieswijzer, weidegang en het coalitieakkoord

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer