Vragen over paasvuren


Indiendatum: aug. 2011

> deze vragen in .pdf

Vorige week heeft onze fractie vragen gesteld over storingen aan de energiezuinige verlichting van de provinciale wegen. De verlichting heeft 4.000.000 euro vanuit het klimaatprogramma gekost, en geeft een reductie van de CO2 emissie van ongeveer 720 ton per jaar. (Namelijk 4500 ton x 16 % .)

In het voorjaar was er een opvallend bericht over het grootste paasvuur ter wereld, in Dijkerhoek (Overijssel). De gegevens van het megapaasvuur zijn volgens de website :
Gegevens paasvuur 2011:
Hoogte: 17,65 meter
Omtrek: 118,19 meter
Inhoud: 4907 kuub

Het is een opvallend bericht omdat het verbranden van 4900 m3 hout (een stapel hoger dan een gebouw van 5 verdiepingen) mogelijk meer CO2 uitstoot geeft dan met het project van vier miljoen euro van de provincie wordt bespaard. Wanneer het massief hout zou zijn geweest, dan zou de CO2 emissie ongeveer 4400 ton zijn geweest. Bij gestapelde takken is het natuurlijk veel minder, maar nog steeds aanzienlijk.

Men zou kunnen zeggen dat een paasvuur van snoeihout geen extra CO2 uitstoot geeft (CO2 neutraal is) omdat er biomassa verbrand wordt, en geen fossiele brandstof. Aan de andere kant zou het mogelijk wel CO2 emissie voorkomen als het materiaal voor het paasvuur in een centrale was gebruikt om energie op te wekken.

Ook in Gelderland zijn veel paasvuren. De provincie heeft ze netjes op een kaartje vermeld. De aantallen per gemeente zijn (voorzover bekend) :

Gemeente : Aantal paasvuren
Berkelland : 59
Winterswijk : 38
Brummen : 26
Doetinchem : 26
Bronckhorst : 22
Aalten : 16
Lochem : 14
Apeldoorn : 11
Oude IJsselstreek : 9
Montferland : 6
Heerde : 5
Oost-Gelre : 5
Voorst : 5
Zutphen : 4
Ede : 2
Duiven : 1
Renkum : 1
Rheden : 1
Zevenaar : 1
Epe : -
Nunspeet : -
Oldebroek : -
Rijnwaarden : -
Totaal : 252

  1. Zou het snoeihout dat voor de paasvuren gebruikt wordt ook voor energieopwekking gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in een biomassavergassingsinstallatie als waarover 15 juni in de commissie MIE gesproken is ?
    .
  2. Is het (wat betreft energie en CO2 emissie) rendabel het materiaal naar een centrale te vervoeren ? Wat zou ongeveer de CO2 reductie zijn als het materiaal van de paasvuren in Overijsselen Gelderland naar een biomassacentrale wordt gebracht, en hoeveel energie zou dat opleveren ?
    .
  3. Zijn er in Gelderland ook megapaasvuren als in Overijssel, waarbij er sprake is van een competitie om zoveel mogelijk snoeihout te verzamelen ?
    .
  4. Als het beter is voor het milieu, bent u dan bereid dat uit te dragen, en met gemeenten en organisatoren in overleg te treden om te zien of het materiaal voor de paasvuren klimaatvriendelijk kan worden gebruikt voor energieopwekking ?
    .
  5. Moeten gemeenten een vergunning geven voor een paasvuur, of kunnen gemeenten via de Algemene Plaatselijke Verordening (mega)paasvuren beperken ?
    .
  6. Gemeenten ontvangen soms een bijdrage van de provincie voor bepaalde projecten. Zo kunnen in het kader van het klimaatbeleid gemeenten isolatiesubsidie ontvangen voor isolatie van woningen. Is het mogelijk in de provinciale subsidieregelingen als voorwaarde op te nemen dat de gemeente (bijvoorbeeld via een APV) voor de hand liggende maatregelen heeft genomen die de effecten ondersteunen die met de subsidieregeling beoogd worden ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren.

--

BIJLAGE : Gegevens van enkele megapaasvuren in Overijssel.

http://www.paasvuurdijkerhoek.nl/uitslagen.html

1ste plaats : Dijkerhoek
hoogte 17,65 m
omtrek 118,19 m
inhoud 4907 m³

2de plaats : Espelo
hoogte 16,86 m
omtrek 117,37 m
inhoud 4623 m³

3de plaats : Beuseberg
hoogte 14,84 m
omtrek 74,74 m
inhoud 3300 m³

4de plaats : Holterbroek
hoogte 9,78 m
omtrek 53,27 m
inhoud 1550 m³

Indiendatum: aug. 2011
Antwoorddatum: 31 aug. 2011

> deze antwoorden in .pdf

  1. Vraag: Zou het snoeihout dat voor de paasvuren gebruikt wordt ook voor energieopwekking gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in een biomassavergassingsinstallatie als waarover 15 juni in de commissie MIE gesproken is ?
    Antwoord: Ja.
    .
  2. Vraag: Is het (wat betreft energie en CO2 emissie) rendabel het materiaal naar een centrale te vervoeren? Wat zou ongeveer de CO2 reductie zijn als het materiaal van de paasvuren in Overijssel en Gelderland naar een biomassacentrale wordt gebracht, en hoeveel energie zou dat opleveren ?
    Antwoord: Dat is afhankelijk van de lokaties, de hoeveelheid materiaal en de wijze van verwerken. Wij hebben daar onvoldoende zicht op.
    .
  3. Vraag: Zijn er in Gelderland ook megapaasvuren als in Overijssel, waarbij er sprake is van een competitie om zoveel mogelijk snoeihout te verzamelen ?
    Antwoord: Wij hebben daar geen informatie over.
    .
  4. Vraag: Als het beter is voor het milieu, bent u dan bereid dat uit te dragen, en met gemeenten en organisatoren in overleg te treden om te zien of het materiaal voor de paasvuren klimaatvriendelijk kan worden gebruikt voor energieopwekking ?
    Antwoord: Wij stimuleren het gebruik van biomassa voor energieopwekking door het stimuleren van de vraag, o.a. via Electrabel, Topell en lokale biomassa-verwerkingsmogelijkheden. Wij vinden dat effectiever en meer passen bij onze provinciale rol.
    .
  5. Vraag: Moeten gemeenten een vergunning geven voor een paasvuur, of kunnen gemeenten via de Algemene Plaatselijke Verordening (mega)paasvuren beperken?
    Antwoord: Voor het houden van paasvuren zijn gemeenten het bevoegde gezag. De gemeenten kunnen een ontheffing verlenen van het verbod op het houden van een paasvuur op grond van artikel 10.63 tweede lid Wet milieubeheer. De gemeente moet hierover publiceren. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan hier alleen aanvullingen op geven voor wat betreft de openbare orde. In Duitsland gelden vergelijkbare regels. De gemeenten zoeken bij het verlenen van die ontheffingen naar een balans tussen het in ere houden van de paasvuurtraditie en de bescherming van het milieu en de gezondheid.
    .
  6. Vraag: Is het mogelijk in de provinciale subsidieregelingen als voorwaarde op te nemen dat de gemeente (bijvoorbeeld via een APV) voor de hand liggende maatregelen heeft genomen die de effecten ondersteunen die met de subsidieregeling beoogd worden?
    Antwoord: Nee, dergelijke voorwaarden of verplichtingen strekken niet tot verwezenlijking van het doel van de subsidie en kunnen slechts betrekking hebben op de wijze waarop of de middelen waarmee de gesubsidieerde activiteit wordt verricht.
    Aangezien er sprake moet zijn van een duidelijke koppeling met de gesubsidieerde activiteit, zoals bijvoorbeeld woningisolatie, kunnen dergelijke algemene verplichtingen niet worden opgelegd.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
C.G.A. Cornielje - Commissaris van de Koningin
drs. P.P.L. van Kalmthout - secretaris

Interessant voor jou

Vragen over het onderzoek Ammoniakdepositie op de Gelderse Natura 2000 gebieden

Lees verder

Vragen over een uitbreiding van een veehouderij in de gemeente Berkelland

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer