Vragen over vuur­werk­shows


Indiendatum: dec. 2016

-> de vragen en antwoorden als pdf vindt u hier

Vrijdag 16 december is in Provinciale Staten van Limburg een motie aangenomen, om omwonenden van een vuurwerkshow waarvoor de provincie toestemming heeft gegeven, beter te (laten) informeren over dergelijke shows. De aanleiding voor de motie was een incident waarbij een paard in paniek en gewond is geraakt door een vuurwerkshow in de buurt.

In Gelderland heeft de burgemeester van Voorst al diverse malen verzocht om veehouders in de omgeving van een afsteeklocatie tijdig in kennis te laten stellen, zodat zij de nodige maatregelen kunnen nemen om hun vee in veiligheid te brengen. De provincie heeft dat echter niet laten doen, en vind het tot dusverre voldoende om vuurwerkevenementen te publiceren op “overheid.nl”. De vraag is natuurlijk of veehouders dat lezen.

Die aankondigingen voor een vuurwerk worden in Gelderland soms pas drie dagen te voren gepubliceerd, hoewel dat eigenlijk 6 weken tevoren moet. Bijvoorbeeld bij een recent vuurwerk in Oosterbeek.

Vragen :

  1. Bent u bereid, om het verzoek van de burgemeester van Voorst over te nemen, en standaard de omwonenden beter te laten waarschuwen als de provincie toestemming geeft voor een vuurwerkshow, zodat ongevallen als in Limburg zoveel mogelijk voorkomen worden ?
  2. De ontheffing voor het vuurwerk in Oosterbeek werd pas drie dagen tevoren gegeven. Daarbij werd gebruik gemaakt van artikel 20.5 van de Wet Milieubeheer, die het, als het in het belang van het milieu is, mogelijk maakt om een besluit onmiddellijk in werking te laten treden, in plaats van pas na zes weken als de periode om bezwaar te maken is afgelopen.
    Vindt u het correct en juist en rechtmatig dat door het afdelingshoofd van de omgevingsdienst, namens Gedeputeerde Staten, van artikel 20.5 van de Wet Milieubeheer gebruik is gemaakt, om een milieubelastend vuurwerk door te laten gaan ?
  3. Bent u bereidt met de omgevingsdiensten af te spreken, dat artikel 20.5 van de Wet Milieubeheer in de toekomst niet meer gebruikt moet worden om vuurwerkshows waarvoor de toestemming niet op tijd rond is, toch door te laten gaan ?

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren

Indiendatum: dec. 2016
Antwoorddatum: 24 jan. 2017

Vraag 1:
Bent u bereid, om het verzoek van de burgemeester van Voorst over te nemen, en standaard de omwonenden beter te laten waarschuwen als de provincie toestemming geeft voor een vuurwerkshow, zodat ongevallen als in Limburg zoveel mogelijk voorkomen worden?

Antwoord:
Wij communiceren nu al op een adequate wijze over onze ontbrandingstoestemmingen voor vuurwerkevenementen. Deze worden gepubliceerd op de website van overheid.nl, zodat een ieder zich kan vergewissen waar en wanneer een vuurwerkevenement in Gelderland wordt gehouden. Dit is een eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van allerlei besluiten, ook vuurwerkbesluiten, in ieders leefomgeving. Verder wordt er een afschrift van de ontbrandingstoestemming verstuurd naar belanghebbenden binnen de veiligheidsafstand, en in de nabijheid van de veiligheidsafstand van het vuurwerk. Hierbij valt te denken aan eigenaren of bewoners van nabij gelegen woningen of eigenaren van weilanden waar dieren staan. De veiligheidsafstand is afhankelijk van het soort vuurwerk en is in regelgeving vastgelegd. In deze regelgeving is geregeld wat de minimale afstand tot het publiek en dier(en) moet zijn.
Ook worden personen die in de jaren daarvoor overlast hebben ervaren van het vuurwerk, telefonisch of via de mail op de hoogte gesteld van een evenement. Deze manier van het informeren van belanghebbenden is ruimer dan de wijze van informeren die in Limburg wordt gehanteerd.

Vraag 2:
De ontheffing voor het vuurwerk in Oosterbeek werd pas drie dagen tevoren gegeven. Daarbij werd gebruik gemaakt van artikel 20.5 van de Wet Milieubeheer, die het, als het in het belang van het milieu is, mogelijk maakt om een besluit onmiddellijk in werking te laten treden, in plaats van pas na zes weken als de periode om bezwaar te maken is afgelopen. Vindt u het correct en juist en rechtmatig dat door het afdelingshoofd van de omgevingsdienst,namens Gedeputeerde Staten, van artikel 20.5 van de Wet Milieubeheer gebruik is gemaakt, om een milieubelastend vuurwerk door te laten gaan?

Antwoord:
Ja. De aanvraag voor de ontbrandingstoestemming is drie maanden voor het afsteken van het vuurwerk ingediend. Uiteindelijk heeft de procedure om te komen tot verlening langer geduurd dan voorzien. Dit hield verband met het vinden van een alternatieve, dichtbij gelegen locatie. Tijdens de vergunningenprocedure heeft de eigenaar van het perceel waar het evenement zou plaatsvinden, namelijk zijn toestemming ingetrokken. Nadat een alternatieve locatie bekend was, was er nog onvoldoende tijd om de aanvraag voor de ontbrandingstoestemming af te handelen binnen de daarvoor geldende, reguliere termijn. Aangezien de aanvraag wel op tijd was ingediend en aan alle indieningsvereisten voldeed, hebben we besloten de vergunning wel te verlenen, en hierbij gebruik te maken van artikel 20.5 van de Wet milieubeheer om de ontbrandingstoestemming terstond van kracht te verklaren. Deze mogelijkheid biedt de wet indien dit naar het oordeel van het bevoegd gezag noodzakelijk is. Het criterium dat de vragensteller noemt 'in het belang van het milieu', wordt niet genoemd in artikel 20.5 Wet milieubeheer. Wat ons betreft is correct, juist en rechtmatig gehandeld om het vuurwerk door te laten gaan. Het doet namelijk ook niet af aan de mogelijkheid van derden om bezwaar in te dienen.

Vraag 3:
Bent u bereid met de omgevingsdiensten af te spreken, dat artikel 20.5 van de Wet Milieubeheer in de toekomst niet meer gebruikt moet worden om vuurwerkshows waarvoor de toestemming niet op tijd rond is, toch door te laten gaan?

Antwoord:
Nee, in beginsel zijn wij terughoudend met het toepassen van artikel 20.5 van de Wet milieubeheer.Het kan in bijzondere gevallen voorkomen dat wij gebruik maken van bovengenoemd artikel. In dat geval streven wij er naar er voor te zorgen dat onze interne procedure wordt verkort, zodat de termijn voor de terinzagelegging wel wordt gerespecteerd.

Gedeputeerde Staten van Gelderland
J. Markink - plv. Commissaris van de Koning
P.G.G. Hilhorst - secretaris

Interessant voor jou

Vragen over wildreflectors

Lees verder

Vragen over Deelerwoud

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer