Debat over rollen, taken en verant­woor­de­lijk­heden fauna­beheer


3 februari 2015

De Partij voor de Dierenfractie heeft een debatverzoek ingediend om de Statennotitie 'Rollen, taken en verantwoordelijkheden faunabeheer' tijdens de vergadering van de commissie Landelijk gebied op 11 februari te bespreken.

De Statennotitie is geschreven naar aanleiding van de bespreking van het rapport van de Rekenkamer in de Statenvergadering van 23 april 2014. Het rapport van de Rekenkamer ging over 'Impuls voor implementatie, onderzoek naar de Kadernota Faunabeleid'. In het besluit is Gedeputeerde Staten destijds gevraagd om de notitie tijdig gereed te hebben, om hem nog voor de verkiezingen in maart te kunnen bespreken.

De notitie over faunabeheer roept veel vragen op. Onze fractie wil in het bijzonder van gedachten wisselen over het onderwerp “monitoring”. In het rapport van de Rekenkamer staat:

Vraag Gedeputeerde Staten om de eindverantwoordelijkheid voor monitoring vast te leggen en er voor te zorgen dat de verzamelde gegevens (kunnen) worden benut, met name ten aanzien van de werking van preventieve maatregelen en de effecten van afschot op schade.”

In de notitie vinden we dit onvoldoende terug. Uit de tabel op pagina 6 en 7 blijkt dat Gedeputeerde Staten alleen willen monitoren of er (over grote gebieden, per Wildbeheereenheid) niet te veel of te weinig dieren zijn. Om de werking van preventieve maatregelen te controleren zijn meer lokale gegevens nodig.

Schiettent
In een recent artikel in de Volkskrant is de Veluwe nota bene door een ervaren deskundige de grootste schiettent van Noordwest-Europa genoemd:

De Veluwe is de grootste schiettent van Noordwest-Europa. Het wilde zwijn wordt daar echt geëxploiteerd.”
en
“De pachtprijs voor jachtrechten loopt op sommige landgoederen waar zich 'grofwild' bevindt op tot tienduizenden euro's per jaar.”

Doordat de rapportage slechts op Wildbeheereenheid niveau plaatsvindt, kan er geschoven worden met afschot, en kunnen dieren geschoten worden van groepen die geen schade veroorzaken.

Onze fractie wil dat Gedeputeerde Staten als voorwaarde in de ontheffingen opneemt dat meer gedetailleerde gegevens (zoals afschotcijfers en telstanden) aan de provincie gerapporteerd worden, zodat Statenleden hun controlerende rol kunnen uitoefenen.


Eerdere afgelasting
Onze fractie diende het debatverzoek al eerder in, om de notitie tijdens de vergadering op 14 januari te bespreken. Wegens het ontbreken van andere onderwerpen op de agenda van de commissie was besloten dat de vergadering vervalt. Er was geen animo onder de commissieleden om de vergadering door te laten gaan, zodat het faunabeheer besproken kon worden.

We dienen het debatverzoek nu opnieuw in, omdat het onderwerp faunabeheer veel vragen oproept en ons keer op keer inzage in gedetailleerde afschotcijfers en telstanden wordt ontzegd.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Provincie Gelderland negeert dierenwelzijn in veehouderijen

Provincie Gelderland werkt nu aan de uitwerking van de Omgevingsverordening waarin intensieve veehouderijen onder bepaalde vo...

Lees verder

Groeistop veestapel

Provincie Gelderland kiest voor verdere groei van de veestapel ondanks de schadelijke effecten op dierenwelzijn, natuur en mi...

Lees verder