Provincie Gelderland negeert dieren­welzijn in veehou­de­rijen


29 januari 2015

Provincie Gelderland werkt nu aan de uitwerking van de Omgevingsverordening waarin intensieve veehouderijen onder bepaalde voorwaarden mogen uitbreiden. Wij zijn bezorgd dat dierenwelzijn niet gewaarborgd kan worden met dit beleid en hebben daarom kritische vragen gesteld.

In december hebben we vragen gesteld aan de provincie over het dierenwelzijn in stallen in Gelderland. Dit was naar aanleiding van wantoestanden bij een varkensboer in Duitsland die ook vestigingen heeft in Gelderland. De provincie heeft laten weten dat per 1 januari 2014 de controle is overgedragen aan gemeenten en dat dit nu de verantwoordelijkheid is van de betreffende gemeente. De provincie controleert alleen veehouderijen als ze een vergunning aanvragen. Deze controle is gericht op stalsystemen, aantallen dieren en stikstofemissie. Op dierenwelzijn wordt niet gecontroleerd, daar is de NVWA verantwoordelijk voor.

Er wordt nu gewerkt aan een beoordelingssysteem voor de intensieve veehouderij waarin veehouders kunnen uitbreiden als ze onder andere bovenwettelijke dierenwelzijnmaatregelen nemen. Eenzelfde systeem is ingevoerd in Groningen en Brabant, maar deze blijken mogelijk niet juridisch houdbaar. Daarom hebben we gevraagd wat de provincie gaat doen om dierenwelzijn in Gelderland te waarborgen.

Het college heeft aangegeven dat ze een beoordelingsysteem zullen uitwerken waarbij ze ook het aantal lichamelijke ingegrepen op dieren willen verminderen. Dit naar aanleiding van een aangenomen motie van onze fractie. We zullen de ontwikkelingen van het beoordelingsysteem nauwgezet blijven volgen.

Gerelateerd nieuws

Overlast voor flora en fauna bij Radio Kootwijk

Ondanks het ontbreken van een vergunning voor de herontwikkeling van Radio Kootwijk, voormalig zendgebouw gelegen in een kwet...

Lees verder

Debat over rollen, taken en verantwoordelijkheden faunabeheer

De Partij voor de Dierenfractie heeft een debatverzoek ingediend om de Statennotitie 'Rollen, taken en verantwoordelijkheden ...

Lees verder