Groeistop veestapel


3 februari 2015

Provincie Gelderland kiest voor verdere groei van de veestapel ondanks de schadelijke effecten op dierenwelzijn, natuur en milieu. De Partij voor de Dieren dient een debatverzoek in om woensdag 11 februari tijdens de commissie Landelijk gebied de ontwikkelingen van uitbreidingsmogelijkheden voor veehouderijen te bespreken.

De aanleiding voor het debatverzoek is het voorstel voor een duurzame veehouderij. Bij de start van het traject naar de nieuwe Gelderse Omgevingsvisie, waarin ook het thema landbouw is vastgelegd, was dierenwelzijn één van de vier punten waarop gescoord kon worden om extra uitbreidingsruimte voor veehouderijen te verdienen. Inmiddels zijn nog maar drie van de vier punten verplicht, waardoor veehouders kunnen kiezen dierenwelzijn buiten beschouwing te laten als ze hun bedrijf willen uitbreiden. Ook zijn er gedurende het proces veel andere thema's bijgekomen waarmee extra ruimte verdiend kan worden. Het is de vraag of dierenwelzijn überhaupt nog wel ter sprake zal komen.

In diverse regio's vinden projecten plaats waarbij de uitbreidingsmogelijkheden verder uitgewerkt worden. Statenleden zijn tot dusver nauwelijks bij dit proces betrokken geweest. In antwoord op schriftelijke vragen van onze fractie over dierenwelzijn in megastallen, werd bovendien geantwoord dat er in het voorstel over duurzame veehouderij meer informatie wordt gegeven over de uitwerking van motie 54 (verminderen van lichamelijke ingrepen bij dieren). Dit is echter niet het geval.

Onze fractie vindt dat dierenwelzijn een veel grotere rol moet gaan spelen dan nu het geval is. We willen dat er in Gelderland geen uitbreiding van de veestapel moet worden toegestaan, en geen verdere stappen voor uitbreidingsmogelijkheden worden gezet, voordat de nieuwe Provinciale Staten na de verkiezingen hierover met een themadag dierenwelzijn in stallen goed over geïnformeerd zijn en zich erover hebben uitgesproken.

Update
Wegens een volle agenda van de commissie Landelijk gebied op 11 februari, is besloten om op 18 februari de agendapunten te bespreken die nog niet aan de orde zijn gekomen. Ons debatverzoek over de veehouderij is er daar een van.

Uitkomst debat
Tijdens het debat is gebleken dat de andere partijen het voorstel voor een bouwstop voor veehouderijen niet ondersteunen. Onze fractie heeft de vrees uitgesproken, dat wanneer er straks uitbreidingsruimte voor de veehouderij vrijkomt door de Programmatische Aanpak Stikstof, al deze uitbreiding kan plaatsvinden zonder maatregelen te nemen op het gebied van dierenwelzijn, milieu, volksgezondheid en landschappelijke inpassing.

Helaas delen de andere fracties deze zorgen blijkbaar niet, en gingen ze niet mee in de wens van ons en de oproep van de Dierenbescherming om een bouwstop voor de veehouderij in te lassen.

Luister hier het debat na.

Gerelateerd nieuws

Debat over rollen, taken en verantwoordelijkheden faunabeheer

De Partij voor de Dierenfractie heeft een debatverzoek ingediend om de Statennotitie 'Rollen, taken en verantwoordelijkheden ...

Lees verder

Oplossing verbinding Arnhem - Apeldoorn dubieus

Na een jarenlange zoektocht heeft provincie Gelderland dé oplossing gevonden voor een directe verbinding tussen Arnhem en Ape...

Lees verder