Drama Winterswijk: 900 varkens gestikt


Gesloten stallen zijn levens­ge­vaarlijk. Stop ermee!

26 juni 2019

Na het drama vorige week in Winterswijk, waarbij 900 varkens stikten, roept de Partij voor de Dieren in Gelderland de provincie op tot bezinning. Door het beleid van de provincie komen er meer en grotere megastallen, waardoor steeds meer dieren steeds grotere risico's lopen. De partij roept op tot een ommekeer van dit beleid.

Omdat de stallen groter worden en meer dieren bevatten, zijn de varkenshouders steeds meer afhankelijk van technologie. Het gaat om luchtwassers, airconditioning, maar ook om het voederen. Er zijn volautomatische stallen, waar geen mens aan te pas komt. Als er een technische storing optreedt, zoals een stroomstoring, lopen de dieren ernstig gevaar. En omdat de dieren niet naar buiten kunnen, kunnen zij zichzelf niet in veiligheid brengen.

Luuk van der Veer, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Het provinciale Plussenbeleid stimuleert de uitbreiding en automatisering van de stallen. Daarbij houdt men rekening met een bepaalde mate van veesterfte bij storingen. De sterfte van dieren beschouwen als een bedrijfsrisico, is voor ons niet acceptabel.”

Luuk heeft statenvragen ingediend naar aanleiding van dit zoveelste incident voorzienbare ongeluk waarbij dieren onnodig stierven.

Gerelateerd nieuws

Schriftelijke vragen over provinciaal beleid naar aanleiding PAS uitspraak Raad van State.

De Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen nav. de PAS-uitspraak van de Raad van State. De PvdD wil dat de vergunnin...

Lees verder

Maidenspeech Lester van der Pluijm

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van 3 juli 2019 hield Lester van der Pluijm zijn maidenspeech als statenlid. Bi...

Lees verder