GasTerra misleidt Gelderse huis­houdens


23 december 2013

De Partij voor de Dieren Statenfractie Gelderland wil openheid over de herkomst van groen gas. Provincie Gelderland en GasTerra starten in 2014 een project om HRe-ketels op groen gas te realiseren. Het is echter onduidelijk of dit groene gas wel echt zo ‘duurzaam’ is.

Provincie Gelderland stelt in 2014 twee en een half miljoen euro beschikbaar voor HRe-ketels gevoed met groen gas. Een project in samenwerking met gashandelaar GasTerra. De Partij voor de Dieren is blij dat het gebruik van HRe-ketels wordt gestimuleerd, maar is minder te spreken over de manier waarop het groene gas wordt ingezet.

Groen gas wordt geproduceerd uit slib, groente- fruit- en tuinafval, maar ook uit dierlijke restproducten zoals mest- en slachtafval afkomstig van de intensieve veehouderij. Een milieu- en dieronvriendelijke vorm van veehouderij. Plofkippen, diertransporten, boskap in het Amazonegebied, soja-import en opsluiting in krappe stallen is daar aan de orde van de dag. De claim “Het grote voordeel van groen gas is dat het hernieuwbaar is. Het is dus een volwaardig duurzaam alternatief voor aardgas” van GasTerra is dan ook misleidend.

GasTerra zegt dat het niet mogelijk is om de herkomst van groen gas te communiceren aan eindklanten. Onze fractie vindt dat klanten het recht hebben om te weten waar het groene gas uit vervaardigd is. Daarom hebben we vandaag vragen gesteld aan het college, waarin we ondermeer vragen om duidelijkheid over het proces met de groengascertificaten. Bovendien zullen de ketels niet echt gebruik maken van groen gas. Het is een administratief proces met certificaten, dat nog niet duidelijk is beschreven. In het verleden is er al ophef geweest over trucs met certificaten.

Daarnaast zullen we GasTerra een brief sturen waarin we het bedrijf verzoeken bij communicatie met eindklanten de oorsprong van groen gas duidelijk te vermelden en klanten bovendien de keuze te geven tussen verschillende soorten groen gas.

Gerelateerd nieuws

Terugblik en afsluiting 2013

Het einde van 2013 is bijna in zicht. Een goed moment op terug te blikken op afgelopen jaar en iedereen diervriendelijke fees...

Lees verder

Nachtelijke jacht op wilde dieren

De Partij voor de Dieren Statenfractie Gelderland vraagt aan de provincie of de toestemming om wilde zwijnen met behulp van n...

Lees verder