Gelderland over­treedt willens en wetens de Natuur­be­scher­mingswet


15 september 2010

De provincie gaf in september 2009 jaar toestemming voor bouwplannen die in strijd zijn met de regels voor Natura 2000. Het advies van de onafhankelijke bezwarencommissie werd in de wind geslagen, met als gevolg dat een stukje droge heide - een zwaar beschermde natuursoort - in het Natura 2000-gebied om zeep wordt geholpen. In de Stentor laat gedeputeerde Keereweer weten niet naar de juridische regeltjes te kijken.

De Partij voor de Dieren vindt het getuigen van slecht bestuur dat een overheid bewust wetten overtreedt. Op vragen van de Partij voor de Dieren afgelopen woensdag, zegt Keereweer te handelen naar de geest van de wet, omdat de natuur er op vooruit zou gaan ten opzichte van de situatie van meer dan een jaar geleden, toen er een kippenfarm en een nertsenfarm zaten. "Dat is creatief bedacht, maar snijdt geen hout." aldus fractievoorzitter Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren. "Handelen naar de geest van de wet kan alleen wanneer nieuwe kennis of technieken een situatie creëren waarop de wetgever niet had kunnen anticiperen toen de wet gemaakt werd. Daar is nu geen sprake van, dus geldt de létter van de wet. Bovendien zitten die veehouderijen daar al lang niet meer, en het is nu voor de natuur een verslechtering van de huidige situatie."

Opvallend was ook dat de andere politieke partijen - op GroenLinks na - geen bezwaar leken te hebben tegen deze manier om het vertrouwen van burgers in de overheid te verspelen. De Partij voor de Dieren vindt het ook een verkeerd signaal naar toekomstige vergunningaanvragers. In het bijzonder zouden zij door de opmerkingen van Keereweer het idee kunnen krijgen dat er soms meer kan dan de wet toestaat. Naar verwachting zal er in beroep worden gegaan bij Raad van State, en zal het proces duizenden euro's aan Gelders belastinggeld kosten.

De Apeldoornse fractie van de Partij voor de Dieren heeft al eerder kritische vragen gesteld over dit onderwerp.

Gerelateerd nieuws

Vragen over volksgezondheid rondom veehouderijen

De Partij voor de Dieren stelt vragen over maatregelen die Gelderland kan nemen om de gezondheidsrisico's rondom intensiev...

Lees verder

Lancering Meldpunt Jachtincidenten

Arnhem, 15 oktober 2010 - De Partij voor de Dieren Gelderland stelt vandaag, op de eerste dag van het jachtseizoen, het Mel...

Lees verder