Opnieuw hittegolf op komst


Dieren in stallen weer in gevaar door te hoge tempe­ra­turen

23 augustus 2019

Tijdens de hittegolf vorige maand zijn duizenden dieren omgekomen doordat de temperatuur in de stal te hoog opliep. Ook kwamen dieren om doordat ventilatiesystemen uitvielen door de hoge temperatuur. Ook dit weekend is er weer een hittegolf. De Partij voor de Dieren heeft statenvragen gesteld. De provincie moet in actie komen. Lees hier de vragen.

In Gelderland werd diverse malen de hulp van de brandweer ingeroepen om stallen te proberen te koelen, onder andere in Nijkerk, Kootwijkerbroek en Otterlo. Volgens de brandweer kunnen bij meer dan 34 graden de hartspieren van kippen het begeven.

Het KNMI heeft gemeld dat voor komend weekeinde opnieuw het hitteplan in werking treedt. Volgens het KNMI zullen hittegolven veel vaker voor gaan komen.

Tegelijkertijd is er in Gelderland een subsidieregeling waarbij er 2.43 miljoen euro beschikbaar is voor de “Stallen voor de Toekomst 2019”. Er kunnen onder andere punten worden verdiend met het criterium “stoot geen of zo min mogelijk ammoniak en fijnstof uit naar de directe omgeving van het landbouwbedrijf;”. De kans bestaat dat er zo stallen gestimuleerd worden waarin nog meer dieren zitten opgesloten, met nog meer problemen tijdens een hittegolf.

Afbeelding: Pexels

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren opent meldpunt bomen

De Partij voor de Dieren roept de inwoners van Gelderland op om beelden te verzamelen van recent aangeplante, dode bomen lang...

Lees verder

“Aantrekken toeristen mag wel een tandje lager”

De Partij voor de Dieren wil een einde aan de groeiende toeristische druk op de Gelderse natuur en leefbaarheid. De partij st...

Lees verder