Partij voor de Dieren dient ziens­wijze in op regels fauna­beheer


21 mei 2014


De Partij voor de Dieren heeft een zienswijze ingediend op de Beleidsregels faunabeheer en schadebestrijding Gelderland.

In onze zienswijze stelden we voor dat in de beleidsregels voorwaarden opgenomen moeten worden, zodat de provincie toegang krijgt tot gedetailleerde telstanden en afschotgegevens per locatie. Hierdoor kan de informatie ook aan Statenleden ter beschikking gesteld worden. Ook wil onze fractie dat het begrip ‘andere bevredigende oplossing’ geen belemmering vormt voor de inzet van innovatieve en diervriendelijke middelen om dieren te verjagen bij schadegevoelige objecten. We willen dat de voorwaarden wanneer sprake is van bijzondere weersomstandigheden versoepeld worden, zodat het mogelijk is de jacht dagelijks te kunnen sluiten bij extreme weersomstandigheden.

In de zienswijzenota geeft het college een reactie op de ingediende zienswijzen.

Het college geeft als reactie op onze zienswijze dat gedetailleerde afschotgegevens en telstanden niet passen bij de terughoudende rol van de provincie als systeembewaker op grond van de Flora- en faunawet.

Over de inzet van innovatieve en diervriendelijke methoden om dieren te verjagen reageert het college dat van een 'andere bevredigende oplossing' slechts sprake is als het alternatieve middel een vergelijkbare gebleken functionele en effectieve werking heeft en in bredere zin aanvaardbaar is. Om verkeerde toepassing van de beleidsregels te voorkomen, met als gevolg dat alternatieven onterecht niet worden meegenomen, past de provincie de formulering aan.

Op het laatste punt van onze zienswijze reageert het college dat de mogelijkheid om dagelijks de jacht te kunnen sluiten al bestaat door een mandaatregeling met betrekking tot de besluitvorming over de jachtsluiting. De door de provincie aangegeven weersomstandigheden waarbij de jacht kan worden gesloten, zijn bedoeld als uitdrukkelijke omstandigheden. Dit sluit niet uit dat er al eerder sprake kan zijn van bijzondere weersomstandigheden waardoor de jacht tijdelijk gesloten kan worden.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil weidegang via omgevingsvisie regelen

De PvdA en D66 profileren zich met de Europese verkiezingen in de dierenkieswijzer als voorstander van weidegang. De Partij v...

Lees verder

Onduidelijkheid over faunagegevens duurt voort

De Partij voor de Dieren heeft via gedeputeerde Van Dijk een brief van de Faunabeheereenheid ontvangen die ingaat op de vrage...

Lees verder