Provincie blundert bij vergunning megastal


14 september 2016

De Partij voor de Dierenfractie heeft Gedeputeerde Staten gevraagd hoe het kan dat er twee natuurgebieden ‘vergeten’ zijn toen aan de grootste geitenhouderij van Gelderland een vergunning werd verleend.

De provincie is vergeten de beschermde Natura 2000-gebieden Loevestein en Linge mee te nemen in het onderzoek naar een stal voor 5.100 geiten in Rossum. De Raad van State besloot tijdens een zitting op 30 augustus dat dit alsnog moet gebeuren.

Het Lingegebied met moerassige bossen is een voortplantingsgebied van de kamsalamander en een belangrijk leefgebied voor beschermde vissoorten en een kolonie purperreigers. In natuurgebied Loevestein, met prachtige stroomdalgraslanden en een rijke visfauna, is de ammoniakneerslag nu al veel te hoog. In beide gebieden wordt de kritische depositiewaarde voor stikstof (zonder deze geitenstal) al overschreden.

De Partij voor de Dieren vraagt het college uit te leggen hoe het kan, dat de schadelijke invloed die de ammoniaklucht uit de megastal op twee belangrijke natuurgebieden in de omgeving heeft niet is meegeteld toen de vergunning werd verleend. Door deze ‘vergissing’ is er een vergunning voor te veel geiten (5.100) afgegeven. Onze fractie heeft dan ook gevraagd of er bij het verlenen van andere natuurbeschermingswetvergunningen dezelfde fout is gemaakt.

Gerelateerd nieuws

Provincie Gelderland werkt ambitieuzer aan duurzaamheid

In november is de motie ‘groene kracht van Gelderland’ van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, SP, ChristenUnie, SGP ...

Lees verder

Ondanks dodelijke ziekte gaat de jacht op konijnen door

De Partij voor de Dierenfractie heeft het college van Gedeputeerde Staten gevraagd de jacht op wilde konijnen te stoppen.Er h...

Lees verder