Partij voor de Dieren bezorgd over mogelijke belan­gen­ver­stren­geling Gelderse gede­pu­teerden


27 december 2013

De Partij voor de Dieren Statenfractie Gelderland wil beter inzicht in het stemgedrag van gedeputeerden, omdat er door de nevenfuncties een schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan. Met name op het gebied van veehouderij is er dat risico.

De Commissaris van de Koning heeft in 2011 aangegeven dat leden van Gedeputeerden Staten nevenfuncties mogen hebben, maar dat zij niet zullen deelnemen aan beraadslagingen in het college als er een verband met die nevenfunctie is. Het is onduidelijk of deze uitspraak wordt nageleefd, omdat op de besluitenlijsten van de collegevergaderingen die op de website staan niet aangegeven is of een gedeputeerde wel of niet deelgenomen heeft aan de discussie en stemming over het onderwerp.

De Partij voor de Dieren wil weten aan welke beraadslagingen de gedeputeerden niet hebben deelgenomen vanwege hun nevenfuncties. Ook is, omdat de vergaderingen niet openbaar zijn, niet duidelijk op welke wijze gedeputeerden zich onthouden. De fractie vraagt daarom aan het college waarom de vergaderingen van Gedeputeerde Staten niet zoveel mogelijk openbaar gemaakt kunnen worden, zodat beter te controleren is wat er gebeurd.

Met name wil de fractie weten bij welke onderwerpen de gedeputeerde financiƫn zich in het algemeen onthoudt van stemming, en aan welke stemmingen hij in het verleden niet heeft deelgenomen door nevenfuncties. De gedeputeerde is voorzitter van de Raad van Commissarissen van veevoerbedrijf ForFarmers, wat op het gebied van Ruimtelijke Verordening, de Omgevingsvisie, Natura 2000 en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) tot belangenverstrengeling kan leiden.

In 2014 wordt er door Gedeputeerde Staten gestemd over een aantal belangrijke onderwerpen, zoals de Omgevingsvisie. De Partij voor de Dieren Statenfractie Gelderland maakt zich zorgen over mogelijke belangenverstrengeling en stelt vragen aan het college.

Gerelateerd nieuws

Nachtelijke jacht op wilde dieren

De Partij voor de Dieren Statenfractie Gelderland vraagt aan de provincie of de toestemming om wilde zwijnen met behulp van n...

Lees verder

Handhaving weidegang

Eerder maakten we al bekend dat er steeds meer koeien bijkomen die permanent op stal worden gehouden. Deze koeien krijgen nie...

Lees verder