Partij voor de Dieren geschokt over neus­klemmen met stalen punten bij kalfjes


16 december 2015

Partij voor de Dieren is geschrokken over hoe kalveren worden behandeld in kalverhouderijen. Sommige kalveren krijgen anti-drinkbeugels in hun neus. Er zijn zelfs anti-drinkbeugels met stalen punten te koop waarmee de kalveren elkaar kunnen verwonden. Partij voor de Dieren heeft hierover kritische vragen gesteld.


In het kader van een werkbezoek met de commissie Landelijk Gebied hebben Statenleden veehouderijen bezocht, waaronder een kalverhouderij. De Partij voor de Dieren schrok van de omstandigheden waarin de kalveren gehouden worden. De kalfjes worden meteen gescheiden van hun moeder. Ze hebben grote drinkbehoefte en gaan aan andere kalfjes zuigen. Om dit af te leren zijn in agrarische winkels anti-drinkbeugels met stalen punten te koop, die met een tang in hun neus gezet worden. Verder komen de dieren gedurende hun korte leven niet meer in de wei, en staan ze dicht op elkaar, op een harde vloer.

PvdD Statenlid, Luuk van der Veer: "We zijn opnieuw geschokt door hoe de kalfjes gehouden worden. Er moet zo snel mogelijk een eind komen aan de intensieve kalverhouderij."

De provincie Gelderland is van plan intensieve veehouderijen extra uitbreidingsruimte te geven, bovenop de uitbreidingsmogelijkheden die er al zijn. De Partij voor de Dieren is tegen dit beleid. Er is geen verplichting tot verbetering van dierenwelzijn. Daarom heeft de Partij voor de Dieren vragen en aanvullende vragen gesteld aan het Gelderse college. Onze fractie heeft ook gevraagd of het college de oproep van de Dierenbescherming wil steunen, om kalvertransporten in Europa te stoppen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil meer controle nertsenhouderijen na mishandeling

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Gelderland meer controles laat uitvoeren bij nertsenfokkerijen, nadat bekend is...

Lees verder

Groen onderwijs moet onafhankelijk zijn

Partij voor de Dieren hecht aan onafhankelijk en onpartijdig onderwijs en onderzoek. Daarom hoort het groene onderwijs, zoals...

Lees verder