Partij voor de Dieren tegen afschot van edel­herten met hulp­mid­delen in zoogtijd


25 februari 2014

Provincie Gelderland heeft afgelopen week besloten de afschotperiode voor edelherten bij de agrarische enclave Uddel/Elspeet te verlengen tot 1 oktober, zodat er ook geschoten mag worden tijdens de zoogtijd, in het toeristenseizoen. Bovendien mogen omstreden middelen als kunstlicht, geluiddempers en nachtkijkers worden ingezet. Dit om te voorkomen dat edelherten te veel schade aanrichten aan gewas in de agrarische enclave. De rasters rond de agrarische enclave zijn enige jaren geleden verlaagd, waardoor de populatie is gaan groeien, en er nu ook meer risico op aanrijdingen is. De Partij voor de Dieren vindt de keuzes van de provincie dom en wreed en stelt het onderwerp aan de orde tijdens de Statenvergadering op 26 februari. We dienen ook een motie in waarin we Gedeputeerde Staten verzoeken om met een plan te komen om de rasters rond de landbouwgronden weer te verhogen.

Onbegrip
Onze fractie vindt het onbegrijpelijk dat Gelderland deze situatie zo uit de hand laat lopen dat afschot tijdens de zoogtijd, wanneer er kalfjes geboren zijn, nu de regel wordt. Ook vorig jaar is de afschotperiode al verlengd. Terwijl eenvoudigweg de rasters weer aangepast zouden kunnen worden.

Ook is de kans dat er een dier wordt aangeschoten (niet goed geraakt wordt, maar wel ernstig gewond raakt) in het duister veel hoger. Ze zijn in zo’n geval ook niet na te zoeken, om uit hun lijden te verlossen, waardoor ze mogelijk nog weken gewond rondlopen. Bovendien verhoogt het nachtelijk afschot de onveiligheid in en rond bossen, tijdens het toeristenseizoen. We hebben naar aanleiding van de berichten in de media ook e-mail ontvangen van een boswachter die ’s avonds bij nachtelijk afschot niet meer het bos in gaat om te controleren, vanwege het risico op ongevallen.

Door het toestaan van kunstlicht zullen omwonenden bij lichtschijnsels in het bos niet meer de politie gaan bellen, waardoor stropers vrijuit hun gang kunnen gaan. Ook is er het risico dat jagers die het niet zo nauw nemen met de regels geluiddempers en restlichtversterkers zullen gebruiken om ook andere dieren te schieten, waarvoor de aanwijzing niet bedoeld is, of om de middelen ook op andere plaatsen in te zetten. De aanwijzing heeft negatieve gevolgen voor de handhaving, en de sociale controle.

Diervriendelijk alternatief
Het verhogen van het raster is daarentegen goed voor de werkgelegenheid, zeker met de huidige economische recessie. Bovendien kan het nu voor een gunstigere prijs.

Het aanpassen van het raster betekent ook dat jagers niet meer ’s nachts bij weer en ontij uit hun bed hoeven om een dier af te schieten, waardoor ze overdag de mogelijkheid krijgen om andere werkzaamheden te doen. Een raster werkt betrouwbaar, onafhankelijk van de grootte van de populatie. Terwijl schadebestrijding door afschot hoogst onbetrouwbaar is (want afhankelijk van de hoeveelheid mast die er is gevallen, en de interesse van het edelhert om op lokvoer af te komen) en bovendien sterk afhankelijk van de populatiegrootte.

Beneluxverdrag
Het gebruik van de omstreden middelen is volgens het Beneluxverdrag niet toegestaan, maar op 10 december is op verzoek van staatssecretaris Dijksma een periode van drie maanden ingegaan, die op 10 maart afloopt, waarin Nederland, hangende een onderzoek, tijdelijk mag afwijken van dit verdrag. Het is opvallend dat Gedeputeerden Staten Gelderland zich nu afhankelijk maakt van deze tijdelijke toestemming, in plaats van structurele maatregelen te nemen.
Bovendien is het ongerijmd en ongepast dat ’s nachts herten worden afgeschoten, terwijl er tegelijkertijd een reclamecampagne loopt
Lekker slapen voor een Gelders prijsje” met een hert in de hoofdrol, om toeristen te bewegen hun vakantie in Gelderland door te brengen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Risico op schijn van belangenverstrengeling

Naar aanleiding van antwoorden op schriftelijke vragen over mogelijke belangenverstrengeling van Gelderse gedeputeerden zet d...

Lees verder

Gelderland blijft in zoogtijd schieten op edelherten

Het debatverzoek over het afschot van edelherten op de Veluwe dat onze fractie vandaag op de agenda zette verliep teleurstell...

Lees verder