Risico op schijn van belan­gen­ver­stren­geling


24 februari 2014

Naar aanleiding van antwoorden op schriftelijke vragen over mogelijke belangenverstrengeling van Gelderse gedeputeerden zet de Partij voor de Dieren het onderwerp opnieuw op de agenda tijdens de Statenvergadering op 26 februari. De fractie wil meer duidelijkheid verkrijgen over het risico op schijn van belangenverstrengeling en maatregelen die genomen kunnen worden om dat te voorkomen. De partij dient ook een motie in waarin verzocht wordt door een onafhankelijke deskundige een schriftelijke toelichting te laten geven van de nevenfuncties van Gelderse gedeputeerden en maatregelen om schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

Leden van Gedeputeerde Staten kunnen naast hun aanstelling bij de provincie ook een nevenfunctie hebben. Om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen door deze nevenfunctie, zullen de gedeputeerden soms niet mee doen met de beraadslagingen en de besluitvorming. Daarnaast blijkt uit de antwoorden dat Gedeputeerde Staten belangenverstrengeling wil voorkomen door te toetsen aan artikel 28 van de Provinciewet. Volgens onze fractie voorkomt dit niet dat schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan.

Artikel 28 gaat alleen over daadwerkelijke belangenverstrengeling. Het is ook belangrijk dat een schijn van belangenverstrengeling voorkomen wordt. Behalve artikel 28 van de provinciewet is er ook nog de gedragscode gedeputeerden, die veel strenger is. De gedragscode wordt niet echter niet genoemd in de antwoorden.

Uit de beantwoording van onze vraag, of er in verband met bepaalde nevenfuncties geen schijn van belangenverstrengeling ontstaat, is niet duidelijk waarom dit niet het geval zou zijn. Een verschil met de vergadering van Provinciale Staten is nog dat de vergaderingen van Gedeputeerde Staten niet openbaar zijn.

Onze fractie verzoekt Gedeputeerde Staten in een motie om een notitie op te stellen waarin toegelicht wordt wat de werkzaamheden van de nevenfuncties inhouden, waarom er geen risico is dat een schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan, of, indien dat er wel is, welke mitigerende maatregelen worden genomen (zoals het zich onthouden van deelname aan de beraadslagingen).

Update 26 februari
Tijdens de Procedure Commissie voor de Statenvergadering is er grote druk op onze fractie uitgeoefend om het debatverzoek in te trekken. De reden die hiervoor gegeven werd was dat het onderwerp niet spoedeisend is. In plaats van het debatverzoek en de motie zullen we nu schriftelijke vragen stellen.

Gerelateerd nieuws

Stropersmethoden voor afschot edelherten dom en wreed

Provincie Gelderland maakt het jagers nog gemakkelijker om edelherten af te schieten. Kunstlicht, geluidsdempers en nachtkijk...

Lees verder

Partij voor de Dieren tegen afschot van edelherten met hulpmiddelen in zoogtijd

Provincie Gelderland heeft afgelopen week besloten de afschotperiode voor edelherten bij de agrarische enclave Uddel/Elspeet ...

Lees verder