Wat gebeurt er met de bokjes?


Staten­vragen over het doden van pasge­boren bokjes

11 februari 2020

Bokjes zijn ongewenst in de Nederlandse, op zuivelproductie gerichte geitenhouderij, omdat ze niets opbrengen. Daarom willen geitenhouders er van af en houden ze te weinig ruimte voor jonge bokjes. Een aantal jaar geleden kwam in het nieuws dat er jaarlijks tienduizenden bokjes direkt na de geboorte gedood werden of getransporteerd werden naar Spanje, waarbij veel dieren onderweg het leven lieten. Er zijn nu strengere regels voor de transporten, waardoor ze minder opbrengen voor de sector.

Hierover heeft Statenlid Luuk van der Veer vragen gesteld. De aanleiding was een vergadering over de bouwstop voor geitenhouderijen in Gelderland. Deze bouwstop werd ingevoerd na een onderzoek van het RIVM waaruit een verhoogd risico bleek op longaandoeningingen voor mensen die nabij geitenhouderijen wonen. Vanwege de gezondheidsrisico's zijn gemeenten beter gaan controleren. Tientallen vergunningen bleken niet in orde. In de vergadering kwam naar voren dat in sommige bedrijven bokjes werden gedood door ze tegen te muur te slaan.

De fractie wil nu weten of er bij alle geitenhouderijen plaats is voor de pasgeboren dieren, of ze niet meteen na de geboorte worden gedood en of er een straf staat op het doden van gezonde bokjes.

De vragen staan hier.

Gerelateerd nieuws

XXL-dozen vreten het landschap op

De Partij voor de Dieren wil dat er geen nieuwe bedrijventerreinen bijkomen en dat bestaande niet verder groeien. Er is geen ...

Lees verder

Granuliet in Over De Maas

Op 12 februari 2020 debatteerde Provinciale Staten op initiatief van de Partij voor de Dieren, SP en PVV over het storten van...

Lees verder