Water­schap Rijn en IJssel leeft gedrags­codes niet na


6 december 2013

De provincie neemt geen verantwoordelijkheid over de wijze van beheer van watergangen en ziet geen reden om aan te nemen dat Waterschap Rijn en IJssel haar taak niet naar behoren uitvoert. Dat blijkt uit de antwoorden op vragen die de Partij voor de Dieren fractie Gelderland begin november aan het college stelde. Uit de antwoorden blijkt bovendien dat de provincie geen overleg voert met het Waterschap over het beheer van natuur bij watergangen.

De Partij voor de Dieren kreeg een verontrustende melding binnen over maaionderhoud van een watergang. Volgens de digitale kaart van provincie Gelderland bevindt de locatie van het Afleidingskanaal zich in een Ecologische Verbindingszone, waar natuur en dier juist beschermd moeten worden. Op onderstaande afbeelding is te zien dat de gemaaide locatie (aangegeven met rode ster) volgens de digitale kaart van de provincie onderdeel is van een Ecologische Verbindingszone. Het college gaf echter in de antwoorden aan dat het Afleidingskanaal geen onderdeel is van de Ecologische Verbindingszone.

Het college benadrukte dat er geen regels zijn voor het onderhoud van watergangen. Het Waterschap moet zich wel houden aan een gedragscode in het kader van de Flora- en faunawet, waarvan de uitvoering omschreven staat in de Veldgids Beheer en Onderhoud.

Voor het Afleidingskanaal geldt onderhoudspakket twee waarbij volgens de Veldgids in het najaar alternerend gemaaid moet worden. Eerst moet één zijde gemaaid worden en minimaal vier weken later mag pas de andere zijde gemaaid worden. Daarnaast moet volgens het onderhoudspakket én op plaatsen waar beschermde diersoorten voorkomen, zoals de meerkoet, 25% van de oeverbegroeiing blijven staan om die soorten van voedsel en beschutting te voorzien. Deze gedragscodes zijn echter niet nageleefd. Het Afleidingskanaal is aan beide kanten door het Waterschap gemaaid en foto’s na het maaien laten zien dat mogelijk niet 25% van de begroeiing is laten staan.

Wij zijn van mening dat het Waterschap haar gedragscodes niet heeft nageleefd en vinden het vreemd dat het college geen reden ziet om aan te nemen dat het Waterschap haar taak niet naar behoren heeft uitgevoerd. Onze fractie gaat naar aanleiding van de antwoorden een brief sturen aan Waterschap Rijn en IJssel. In de brief zullen we ook alle andere meldingen van omwonenden meenemen die we naar aanleiding van het artikel in de Stentor hebben ontvangen. Wij zullen het Waterschap via de brief onder meer verzoeken haar gedragscodes na te leven en zorgvuldig om te gaan met natuur en dier tijdens het onderhoud aan watergangen.


Update: reactie Waterschap

In reactie op onze brief geeft het Waterschap Rijn en IJssel aan dat zij zich niet herkent in onze klachten. Het Waterschap beweert dat er maar aan één kant van het kanaal is gemaaid en dat de gedragscode van de Flora- en faunawet is nageleefd.

Gerelateerd nieuws

30.000 extra koeien zonder weidegang

Er komen in Nederland steeds meer melkkoeien bij die hun leven slijten in de stal en geen toegang tot de wei hebben. In 2012 ...

Lees verder

Geheel vegetarisch kerstdiner in Provinciehuis Gelderland

Bij het jaarlijkse kerstdiner voor de Statenleden van provincie Gelderland was er tot onze verrassing voor het eerst een gehe...

Lees verder