Zijn anti-drink­beugels bij kalfjes toege­staan?


14 januari 2016

Eind november bracht de Partij voor de Dieren een werkbezoek aan een kalverhouderij. Tijdens dit bezoek viel op dat sommige kalfjes een anti-drinkbeugel met punten in hun neus hebben. Het natuurlijke gedrag van de kalfjes die bij hun moeder melk willen drinken wordt met deze beugel afgestraft. Onze fractie heeft hierover aan Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland vragen gesteld. Gedeputeerde Staten verwees de PvdD naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naar beide instanties hebben wij een brief gestuurd met de vraag of deze anti-drinkbeugels wel zijn toegestaan.

Arnhem, 13 januari 2016

Geachte heer, mevrouw,

Tijdens een werkbezoek van de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen van Provinciale Staten van Gelderland aan een kalverhouderij op 25 november 2015 viel het leden van onze fractie op dat sommige kalfjes een beugel met punten in de neus geklemd hadden. Zie de onderstaande foto.

Deze zogenaamde “anti-drinkbeugels” worden op internet te koop aangeboden :
Link

Er is ook een versie “groot, met stalen punten” in agrarische webwinkels te koop, met bijbehorende tang om de beugel in de neus te plaatsen :
Link


Het doel van de beugel schijnt te zijn het natuurlijk gedrag van de kalveren om bij hun moeder melk te drinken af te straffen. In een kalverhouderij proberen de kalfjes bij gebrek aan hun moeder bij andere kalfjes te drinken.

Ik heb hierover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten, maar werd naar uw organisatie, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verwezen.

Kunt u mij zeggen of deze anti-drinkbeugels, waarvan sommige dus met stalen punten, toegestaan zijn ?

Hoogachtend,

Luuk van der Veer
Lid Provinciale Staten van Gelderland
Partij voor de Dieren

Gerelateerd nieuws

Minder vlees eten levert forse klimaatwinst op

Tijdens de klimaattop in Parijs is het klimaatakkoord gesloten. Er moeten maatregelen genomen worden om de impact van broeika...

Lees verder

Websites van provincie vol met trackers

De provincie Gelderland heeft 35 websites waarop trackers aanwezig zijn. Dit blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten va...

Lees verder